pasta z białej fasoli a`la smalec

pasta z białej fasoli a`la smalec

Uwielbiam smalec! szczególnie taki domowy – jaki kiedyś robiła Babcia i Mama, z cebulką, jabłkiem, mięsem – pycha! Co prawda jest to NAJZDROWSZY tłuszcz, ale wszystko w nadmiarze szkodzi. Więc aby zachować równowagę, przygotowuję jego wegetariańską wersję 🙂 Pachnie i wygląda IDENTYCZNIE, w smaku i aromacie bardzo podobny do tradycyjnego smalcu. Jest częstym gościem w naszym domu.

przepis na 1 słoik smalcu (ok. 450g)

1 puszka białej fasoli – u mnie Bonduelle
1 cebula
6 suszonych śliwek
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
6 kuleczek jałowca
3 goździki
½ łyżeczki majeranku
1-2 łyżki sosu sojowego
sól/pieprz
3-4 łyżki oleju rzepakowego
2-3 łyżki zimnej wody – jeśli potrzeba

Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną drobniutko cebulę, ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, goździki i sól do smaku. Smażymy na małym ogniu, aż cała cebula będzie złocista. Gdy cebula będzie gotowa, wyjmujemy wszystkie przyprawy, studzimy by nie była bardzo gorąca. Do blendera przekładamy białą fasolę – bez zalewy – dodajemy sos sojowy, majeranek i blendujemy na gładką pastę – jeśli nasza pasta jest za sucha, możemy dodać 2-3 łyżki zimnej wody. Gotową fasolę przekładamy do miski, dodajemy złocistą cebulę, pokrojone w kosteczkę śliwki i delikatnie ze sobą mieszamy. Doprawiamy do solą i pierzem. Przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce. Gotowy do zjedzenia następnego dnia, gdy wszystkie składniki się ze sobą przegryzą.

Wydrukuj


Podobne wpisy

pasta z białej fasoli z Olejem Konopnym

pasta z białej fasoli z Olejem Konopnym

Tłoczony na zimno, nierafinowany z najwyższej jakości polskich nasion konopi siewnej (Cannabis sativa) dzięki czemu zachowuje wszystkie substancje aktywne. Wyróżnia go wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych 80g w 100ml. Olej konopny stosowany zewnętrznie posiada wyśmienite właściwości gojące i nawilżające, znajduje zastosowanie w szamponach, mydłach, odżywkach, żelach […]

pasta z czerwonej fasoli z Wielkopolskim Olejem Lnianym

pasta z czerwonej fasoli z Wielkopolskim Olejem Lnianym

Z wyselekcjonowanego z wielką starannością brązowego siemienia lnu spożywczego, uprawianego na żyznych ziemiach Wielkopolski w promieniu 40 km od naszego zakładu, według starej metody tłoczenia na zimno, przygotowaliśmy Olej Lniany Wielkopolski o znakomitym smaku i zapachu. Źródło Olej lniany UWIELBIAM! nie istnieją dla mnie Święta […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *