Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

mazurek kajmakowo-żurawinowy

mazurek kajmakowo-żurawinowy

Już niedługo Święta Wielkanocne 🙂 i chociaż w moim rodzinnym domu nigdy nie było mazurków na stole – królowały serniki, karpatki, różnego rodzaju torty, to jednak zawsze jakoś widziane i próbowane u kogoś bardzo mnie intrygowały 🙂 niby taka prosta sprawa! trochę kruchego ciasta, jakiś krem, coś na górę i gotowe – zawsze tak sobie myślałam 🙂 do czasu, gdy sama zaczęłam je piec! i otóż mój pogląd a mazurki się znacząco odmienił gdyż:
* mazurek powinien mieć bardzo delikatne, maślane i bardzo kruche ciasto
* nadzienie mazurka nie może być przesłodzone
* musi pięknie prezentować się na stole
* najlepiej gdyby połączenie jego smaków było nie do końca oczywiste 🙂

i takie właśnie są MOJE MAZURKI: nietuzinkowe w smaku i w pozornie dziwnych połączeniach ale jednocześnie klasyczne i pełne wiosennego nastroju 🙂

MAZUREK KAJMAKOWO-ŻURAWINOWY porcja na blaszkę o wymiarach 35×11 cm (ok. 8-9 kawałków)
ciasto:
100g mąki pszennej typ 480
50g ciepłego masła
25g cukru pudru
1 żółtko
Wszystkie składniki wkładamy do miski, zagniatamy szybko elastyczne ciasto. Wałkujemy, wkładamy do formy przyklejając go dokładnie, spód nakłuwamy widelcem. Gotową formę z ciastem wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (funkcja grzania góra/dół), gdy się nagrzeje, wkładamy naszą formę z ciastem i pieczemy prze ok. 15-18 minut na złoty kolor. Studzimy.

nadzienie:
3 łyżki żurawiny z tego przepisu
200g kajmaku
odrobina rozpuszczonej gorzkiej czekolady do dekoracji
migdały w płatkach do dekoracji
Kajmak przekładamy do rondelka i podgrzewamy go by się trochę upłynnił. Na kruchy spód wykładamy żurawinę i dokładnie ją rozsmarowujemy. Na nią wylewamy gorący kajak i rozprowadzamy go delikatnie po całej powierzchni. Rozpuszczoną gorzką czekolada malujemy łodygi a z migdałów robimy bazie. Chłodzimy w lodówce – przed podaniem należy wyjąc go, by się trochę ogrzał.

Wydrukuj


Podobne wpisy

śledzie z żurawiną

śledzie z żurawiną

Śledzie w Naszym domu to podstawa Świąt Bożego Narodzenia 🙂 są one idealne nie tylko od święta! świetnie zaprezentują się na imprezowym stole podczas imienin, urodzin, parapetówki, chrzcin czy imprezy sylwestrowej ;]. Te są moje ulubione! 800g śledzi a`la matias solonych 2 czerwone cebule 150g […]

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

Iście letnie burgery! Doskonały obiad w sezonie szparagowym. Wygląda doskonale, a smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda! przepis na 4 burgery: 4 ulubione bułki (u mnie żytnie z dynią) odrobina masła do posmarowania bułek 500g mięsa antrykotu wołowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól/ pieprz 1 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *