FIT TARTA Z CHMURKĄ na żytnim spodzie z gruszkami, jabłkami i kardamonem

FIT TARTA Z CHMURKĄ na żytnim spodzie z gruszkami, jabłkami i kardamonem

Pyszna i zdrowa tarta! idealna do popołudniowej kawki!

przepis na tartę o średnicy 24cm
CIASTO:
180g mąki żytniej typ 2000
2 żółtka
80g masła
1 łyżeczka ksylitolu
NADZIENIE:
2 jabłka
2 gruszki
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
CHMURKA:
2 białka
1 łyżka ksylitolu
Mąkę, żółtka, ksylitol i miękkie! masło wkładamy do miski, wyrabiamy gładkie ciasto. Wylepiamy formę do tarty wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni a 15 minut. Jabłka i gruszki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Na podpieczonym spodzie układamy naprzemiennie: rząd gruszek, rząd jabłek itd., owoce posypujemy kardamonem i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Po tym czasie do miski wkładamy białka i ubijamy a sztywną pianę, dodajemy ksylitol i ubijamy do czasu, aż się rozpuści. Naszą chmurkę wykładamy na owoce i wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut. Tarta najlepiej smakuje następnego dnia, gdy soki z owoców wniknął do ciasta. PYSZNA i ZDROWA! 🙂

Wydrukuj


Podobne wpisy

migdałowa poezja z gruszkami

migdałowa poezja z gruszkami

eksperyment ty chyba moje drugie imię 🙂 często mam tak, że widzę zdjęcie i wyobrażam sobie smak i zapach. Dokładnie tak było i tym razem! W październikowym numerze miesięcznika PYSZNE na okładce królują gruszki i „czekoladowiec z gruszkami”. Nie byłabym oczywiście sobą, gdybym nie zrobiła […]

jabłecznik pod chmurką

jabłecznik pod chmurką

Jedno z moich ulubionych jesiennych ciast. Gdy tylko za oknem robi się chłodniej, chętnie zanurzam się w koc z kubkiem gorącej herbaty i kawałkiem pysznego ciasta.   przepis na blachę 25x30cm ciasto: 300g mąki pszennej typ 480 200g tłuszczu (margaryna/ masło/ margaryna+smalec) 50g słodzidła (ksylitol […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *