krem z buraków z prażonymi ziarnami, kiełkami i chipsami z boczku

krem z buraków z prażonymi ziarnami, kiełkami i chipsami z boczku

Pyszny, gęsty i bardzo sycący krem z buraków, podany z kiełkami lucerny, prażonymi ziarnami dyni i słonecznika oraz chipsami z boczku. Pycha!

przepis na 4 porcje:
2 duże buraki
6 ziemniaków
2 marchewki
1 por – biała część
2 łyżki oleju
woda
sól, pieprz
2 liście laurowe
sok z 1/2 cytryny
oregano
dodatkowo:
ziarna słonecznika i dyni
kiełki lucerny
boczek w plasterkach – surowy wędzony – u mnie Sokołów
Pora myjemy, drobno kroimy i szklimy na oleju. Ziemniaki, marchewkę i buraki obieramy i myjemy. Buraki ścieramy na tarce (szybciej się gotują), ziemniaki i marchewkę kroimy na kawałki. Wszystkie warzywa dodajemy do usmażonego pora i całość smażymy przez ok. 5 minut. Po tym czasie dolewamy wodę – tak, aby przykryła nasze warzywa, dodajemy sól, pieprz i liście laurowe i gotujemy do miękkości warzyw – ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście laurowe i blendujemy naszą zupę na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i sokiem z cytryny. Ziarna słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni. Boczek smażymy na suchej patelni na złoty kolor. Krem podajemy z ziarnami, kiełkami i chipsami z boczku.

Wydrukuj


Podobne wpisy

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKO – najważniejszy symbol i element Świąt Wielkanocnych. Zawsze w tym czasie gości na naszych stołach pod różną postacią: faszerowane, w sosie, z chrzanem, w sałatkach, w pasztetach, w pieczeniach, w żurku i wielu wielu innych formach. Dziś zapraszam Was na JAJKA faszerowane PASTĄ z […]

Czekoladowe cudo! czyli ciasto z buraków

Czekoladowe cudo! czyli ciasto z buraków

Podczas pewnego miłego spotkania, gdy jedliśmy moją niesłodką szarlotkę 🙂 dowiedziałam się, że ciasto z buraków jest bardzo dobre! Zainspirowana tym stwierdzeniem, postanowiłam to sprawdzić. Przekopałam internet w poszukiwaniu inspiracji i tak trafiłam na blog kulinarny Basi Ritz – Kulinarna Mekka, blog znam od dawna! […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *