krem z pomidorów z domowymi grzankami i parmezanem

krem z pomidorów z domowymi grzankami i parmezanem

Pyszny, gęsty i bardzo sycący krem z pomidorów, podany z grzankami z domowego chleba, posypany parmezanem 🙂

przepis na 4 porcje

4 ziemniaki
2 marchewki
1 por – biała część
2 łyżki oleju
2 puszki pomidorów
1 łyżka masła
1 szklanka wody
3 liście laurowe
sól, pieprz, papryka słodka, papryka chilli
słodka wędzona papryka
1 łyżka ziół toskańskich kotanyi
4 kromki chleba u mnie TrzyZboża
2 łyżki startego parmezanu
Do garnka wlewamy olej. Pora myjemy, kroimy w piórka i smażymy na oleju. Dodajemy obrane, umyte i pokrojone na kawałki marchewki i ziemniaki – przez chwilę smażymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, gdy się rozpuści dodajemy puszkę pomidorów i smażymy przez chwilę. Pomidory przesmażone z masłem przekładamy do garnka, dolewamy wodę, dodajemy sól, pieprz oraz liście laurowe, przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z garnka liście laurowe a całą zawartość blendujemy na gładki krem. Kromki chleba kroimy na grzanki i przygotowujemy je na patelni lub w piekarniku. Zupę doprawiamy papryką słodką, chilli i wędzoną, dodajemy zioła toskańskie. Podajemy z grzankami, posypaną parmezanem. Pycha!

Wydrukuj

Podobne wpisy

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]

RISOTTO z leśnymi grzybami i kurczakiem na parze

RISOTTO z leśnymi grzybami i kurczakiem na parze

Końcówka lata i początek jesieni to idealny czas na zbiory grzybów. Oprócz marynowania, suszenia i mrożenia, każdy z nas (lubiących grzyby leśne) chciałby nacieszyć się ich smakiem i aromatem tuż po przyjściu z lasu 🙂 dlatego dziś, zapraszam Was na super szybkie, pyszne i idealnie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *