Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/MalinowyBlog/domains/slodkizapachmalin.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

Moja BIBLIA chleba – książka Piotra Kucharskiego „CHLEB. DOMOWA PIEKARNIA”

Moja BIBLIA chleba – książka Piotra Kucharskiego „CHLEB. DOMOWA PIEKARNIA”

Zdecydowanie jest to moja ulubiona książka o chlebie! Napisana w bardzo ciekawy i prosty sposób, jasno wyjaśnione co, gdzie, z czym i dlaczego!

dane techniczne:
wydawnictwo: Pascal
format: 20,6×26,8 cm
liczba stron: 272
oprawa: twarda
rok wydania: 2014

Książka składa się z 5 rozdziałów:
Rozdział I – Teoria
Rozdział II – Zakwas i pieczywo na zakwasie
Rozdział III – Drożdże o chleby a drożdżach
Rozdział IV – Bułki i płaskie chleby
Rozdział V – Potrawy z chlebem i do chleba

Książka rozpoczyna się tymi słowami wstępu „Chleb piekł mój dziadek, mój ojciec z braćmi, moi kuzynowie … Piekę i ja. Nie jest to jednak obowiązkowa rodowa spuścizna, lecz świadomy wybór i fascynacja pieczywem.” i gdy w księgarni wzięłam tę książkę do ręki, zaczęłam przeglądać strony i przeczytałam powyższe dwa zdania, widziałam ze to właśnie JEJ brakuje mi w domu – książki o pieczeniu chleba z pasją, dokładnej, z humorem, odpowiadającej na wszystkie pytania rodzące się w głowie.

Książka została przepięknie wydana! mnóstwo w niej pamiątkowych zdjęć, opowieści. Biorąc ją do ręki, od razu robię się głodna!

Rozdział I – Teoria
Absolutnie wszystko na temat: mąki, glutenu, drożdży, wody, tłuszczu, soli, mleka/maślanki/piwa, nasion, pestek, otrąb, płatków, zarodków i orzechów. Wiele cennych informacji na temat domowego sprzętu piekarniczego takiego jak: waga, miska, stolnica, skrobki, cechowniki, spryskiwacz, kamień, koszyki rozrostowe, blachy i formy do pieczenia, roboty planetarne, automaty do wypieku chleba, piekarniki. Jasno i klarownie omówione etapy powstawania chleba.

Rozdział II – Zakwas i pieczywo na zakwasie
W bardzo przystępy sposób, opisane krok po kroku i udowodnione, że nie taki diabeł straszny, jak go malują 🙂 + kilka ciekawych przepisów na chleb.

Rozdział III – Drożdże i chleby a drożdżach
Jasno i klarownie omówione rodzaje zaczynów oraz przedstawione pyszne przepisy na chleby, ciabatę, bagietki oraz tordu.

Rozdział III – Bułki i płaskie chleby
Piotr zdradza nam techniki formowania bułek i przedstawia pieczywo z różnych stron świata takie jak: bułeczki poznańskie, grahamki, bajgle, bułki do hamburgerów, chaczapuri, fougasse, pita, ciabatty, grissini, foccacia, stecca, pizza, tarte flambee, cebularze, naan, roti oraz maślane rogale z makiem.

Rozdział IV – Potrawy z chlebem i do chleba
Złotą zasadą rozdziału jest NIE MARNOWANIE JEDZENIA. Autor przedstawia nam sposoby wykorzystania niezjedzonego pieczywa, oraz potrawy które idealnie pasują do pieczywa. W tej części znajdziemy przepisy na: domowe masło, hummus, bryndze z orzechami laskowymi, krem czekoladowo-orzechowy, burgery, pulled pork, zakwas na żurek, żurek na wywarze grzybowym, jajka w cieście chlebowym, krem z prażonego pasternaku, zupę fasolowa z chlebem, zupę cebulową po polsku, bułkę tartą: klasyczną, parmezanową, ziołową, z kindziukiem, wędzoną kruszonkę, chrupiące grzanki, feta zapiekankę z pomidorami i oregano, fondue z camemberta, ciepłe kanapki, sałatki na cztery pory roku, bread and butter pudding, cytrusowe tosty z malinami oraz grzanki francuskie.

dla mnie IDEAŁ!

Wydrukuj

Podobne wpisy

CHLEB niedzielny

CHLEB niedzielny

Uwielbiam domowy chleb z wypieczoną na złoto skórką. Chleb w Naszym domu był pieczony od zawsze. Jak byłam małym brzdącem to piekła go Babcia zawsze w piątki 🙂 standardowo 4 duże bochenki by starczyło dla całej rodziny na tydzień. Jak byłam już trochę większa i […]

WEGAŃSKA SPIŻARNIA Miyoko Schinner – recenzja

WEGAŃSKA SPIŻARNIA Miyoko Schinner – recenzja

Dokładnie rok temu ze względów zdrowotnych musiałam całkowicie odstawić nabiał. Początki były naprawdę ciężkie, gdyż wcześniej to on stanowił dla mnie bazę posiłków. Jak owsianka to z mlekiem lub jogurtem, na drugie śniadanie chętnie jogurt z owocami, do obiadu koniecznie dip czosnkowy, na kolację mile […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *