domowy ŻUR

domowy ŻUR

Nie ma nic lepszego od pysznego i kwaśnego żurku na obiad. Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez prawdziwego żurku z jajkiem i chrzanem! Dlatego ja, w ekspresowym tempie przywołuje smaki dzieciństwa i czas, kiedy to jeszcze moja kochana Babcia kisiła żur na żurek. Przepis na ŻUR (wersja na zakwasie) pochodzi z książki Piotra Kucharskiego „CHLEB domowa piekarnia” odrobinkę go jednak zmodyfikowałam pod mój smak.

60g zakwasu lub 3 kromki dobrego żytniego razowego chleba
600ml przegotowanej letniej wody
100g mąki żytniej razowej typ 2000
4 ząbki czosnku – z łupinami, rozgnieciony
4 ziarenka ziela angielskiego
4 listki laurowe
10 ziaren czarnego pieprzu
Do słoika wkładamy zakwas (chleb), mąkę i wodę. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy rozgnieciony czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Słoik przykrywamy gazą i odstawiamy na blat kuchenny na 3-4 dni. Gotowe!

Z przepisu na tez ŻUR możesz przygotować moją zalewajkę 🙂 przepis znajdziesz tutaj.

Wydrukuj


Podobne wpisy

krem z buraków z prażonymi ziarnami, kiełkami i chipsami z boczku

krem z buraków z prażonymi ziarnami, kiełkami i chipsami z boczku

Pyszny, gęsty i bardzo sycący krem z buraków, podany z kiełkami lucerny, prażonymi ziarnami dyni i słonecznika oraz chipsami z boczku. Pycha! przepis na 4 porcje: 2 duże buraki 6 ziemniaków 2 marchewki 1 por – biała część 2 łyżki oleju woda sól, pieprz 2 […]

krem z porów z pulpecikami i pietruszką

krem z porów z pulpecikami i pietruszką

Pyszny, gęsty i bardzo sycący krem z porów z dodatkiem maleńkich pulpecików z indyka, wszystko udekorowane pietruszką. przepis na 4 porcje zupa 4 pory – białe części 6 ziemniaków 1 marchewka kawałek selera 1 pietruszka 2 łyżki masła woda 2 liście laurowe sól, pieprz pulpeciki […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *