nie ma nic smaczniejszego na świecie, niż domowy chleb na zakwasie ;] szczególnie taki świeży, który dopiero co wystygł i słowa „można już ukroić” są jak wybawienie! Zapach pieczonego chleba wprawia nas w bardzo dobry nastrój i działa jak „płachta na byka” – od razu jesteśmy głodni! Dlatego dziś, przedstawiam Wam przepis na ZAKWAS ŻYTNI – aby każdy z Was, w domowym zaciszu mógł upiec pyszny chleb. Przepis na zakwas nie jest mój – posiadam go z książki Piotra Kucharskiego „CHLEB domowa piekarnia” – dla mnie – Biblia chleba! Obowiązkowa pozycja na półce w każdym domu, w którym piecze się chleb 🙂
DZIEŃ 1 -> do DUŻEGO słoika wkładamy: 100g mąki żytniej razowej typ 2000 i 100ml letniej przegotowanej wody, dokładnie ze sobą mieszamy drewnianą łyżką. Słoik przykrywamy folią spożywczą w której robimy kilka dziurek. Odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie blat kuchenny) na 24h.
DZIEŃ 2 -> do zakwasu dodajemy: 100g mąki żytniej razowej typ 2000 i 100ml letniej przegotowanej wody, dokładnie ze sobą mieszamy drewnianą łyżką. Słoik przykrywamy folią spożywczą z dziurkami. Odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie blat kuchenny) na 24h.
DZIEŃ 3 -> do zakwasu dodajemy: 100g mąki żytniej razowej typ 2000 i 60ml letniej przegotowanej wody, dokładnie ze sobą mieszamy drewnianą łyżką. Słoik przykrywamy folią spożywczą z dziurkami. Odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie blat kuchenny) na 24h.
(ostatni) DZIEŃ 4 -> do zakwasu dodajemy: 100g mąki żytniej razowej typ 2000 i 60ml letniej przegotowanej wody, dokładnie ze sobą mieszamy drewnianą łyżką. Słoik przykrywamy folią spożywczą z dziurkami. Odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie blat kuchenny) na 12h.
Po tym czasie mamy GOTOWY zakwas 🙂
Mój gotowy zakwas podzieliłam na 4 części: z 1 części 350g upiekłam CHLEB:) z drugiej części ok. 60g zrobiłam ŻUR, a 3 i 4 część (obie po ok. 60g) przekazałam dalej, aby inni też mogli w domowym zaciszu delektować się pysznym domowym chlebem na zakwasie 🙂