faworki

faworki

Faworki z przepisu Mamy 🙂 najlepsze na świecie! idealne na Tłusty Czwartek 🙂

200g mąki
3 żółtka
szczypta soli
szczypta cukru
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
2 litry tłuszczu do smażenia (u mnie pół na pół: olej rzepakowy + smalec)

Ciasto zagnieść. Dobrze zbić wałkiem – by je trochę napowietrzyć, zagnieść ponownie. Wałkować bardzo cienko, wycinać i formować faworki. Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Wydrukuj

Podobne wpisy

oponki serowe

oponki serowe

Serowe oponki z przepisu Mamy 🙂 mój smak dzieciństwa! kiedyś bywały u Nas nie tylko w Tłusty Czwartek ;] ½ kg białego sera ½ kg mąki 250g masła –  w temperaturze pokojowej 1 jajko 3 żółtka 2 łyżki spirytusu 2 łyżeczki sody szczypta cukru szczypta […]

pączki z całych jaj

pączki z całych jaj

Receptura przepisu powstała z myślą o donatach 🙂 ale przecież jak eksperyment, to na całego! pączki również wyszły PYSZNE i w dodatku nie marnujemy białek  – jak w tradycyjnych pączkach. przepis na ok. 20 -25 sztuk 650g mąki pszennej tortowej 3 całe jajka 1 łyżka […]



16 thoughts on “faworki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *