burgery wołowe z frytkami i krążkami cebulowymi

burgery wołowe z frytkami i krążkami cebulowymi

Domowa bułka z sezamem, pyszna i rozpływająca się w ustach wołowina, do tego domowe frytki i domowe krążki cebulowe! takie rzeczy TYLKO w domu 🙂 Danie zdecydowanie dla prawdziwych mięsożerców! Przepis na 4 pyszne zestawy 🙂

BUŁKI – 4 sztuki:
400g mąki pszennej typ 480
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
10g drożdży
szczypta cukru
150ml mleka
50g masła
sezam do posypania + mleko do posmarowania bułek
Masło roztapiamy, drożdże rozpuszczamy w mleku. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, jajko, mleko z drożdżami i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania wlewamy płynne masło – nie gorące!- i wyrabiamy jeszcze przez parę minut. Odkładamy ciasto na ok. 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie, ciasto wyrabiamy ponownie przez ok. minutę, dzielimy na 4 równe części, formujemy kule i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. odstawiamy na ok. 10-15 minut, gdy zaczął rosnąć, wkładamy je do pieca nagrzanego do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy przez ok. 20 minut. Studzimy 🙂

BURGER – 4 sztuki:
500g antrykotu wołowego – u mnie Sokołów
50g smalcu
sól
Antrykot mielimy przez maszynkę – na sitku o grubych oczkach lub blenderem – korzystając z blendera musimy uważać, aby mięso po zmieleniu miało wyraźną fakturę – nie możemy zmielić na „papkę”. Zmielone mięso wkładamy do miski, dodajemy smalec i wyrabiamy dłonią na jednolitą masę. Całość dzielimy na 4 równe części i formujemy kotlety. Rozgrzewamy suchą! patelnię, kotlety posypujemy solą i układamy na nagrzanej patelni posoloną stroną do dołu – po ok. 2 minutach solimy kotlety na patelni, po czym obracamy je tak, aby posolona strona się smażyła. Po kolejnych 2 minutach – gdy białko w mięsie się ładnie ścięło, przekładamy mięso a blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika (Ja to robię tak: po wyjęciu bułeczek z piekarnika, wkładam burgery i wyłączam! piekarnik. Dzięki temu nasze mięso ładnie sobie dojdzie a nie będzie ani spieczone, ani suche) na ok. 4-5 minut nagrzanego do 180 stopni – potem wyłączonego.

FRYTKI – 4 porcje:
8 dużych ziemniaków
olej do smażenia
sól (opcjonalnie)
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na frytki. Olej rozgrzewamy na patelni, gdy osiągnie odpowiednią temperaturę wrzucamy ziemniaki i smażymy je na złoty kolor. Jeśli lubimy – po usmażeniu posypujemy solą – Ja frytek nie solę 🙂

CEBULOWE KRĄŻKI – 4 porcje:
2 nieduże cebule
2 jajka
bułka tarta
sól/ pieprz ziołowy
olej do smażenia
Cebulę obieramy, kroimy w talarki o szerokości ok. 1/2 cm i każdy talarek rozdzielamy na krążki. Jajka rozbijamy do miski, dodajemy sól i pieprz ziołowy i mieszamy widelcem aby składniki dokładnie się połączyły. Bułkę tartą wsypujemy do miski. Cebulowe talarki moczymy w jajku potem obtaczamy w bułce tartej, potem kolejno w jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor (oleju musi być taka ilość, aby talarki swobodnie pływały).

BEKON – 4 porcje:
100g boczku wędzonego surowego – u mnie Sokołów
Rozgrzewamy patelnię – bez tłuszczu!- gdy osiągnie odpowiednią temperaturę układamy boczek i smażymy na złoty kolor z obu stron – gotowy bekon układamy na ręczniku papierowym.

SOSY – 4 porcje:
* keczup
* sos koperkowo-czosnkowy
300ml jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku – przeciskamy przez praskę
1 pęczek koperku – drobno kroimy
sól
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i przekładamy do miseczek.

PODAJEMY:
Burgery najlepiej prezentują się serwowane na deskach lub podłużnych talerzach 🙂 Do burgerów – jeśli lubimy – możemy dodać: rukolę, sałatę, pomidory, ogórka, cebulę, majonez, musztardę i na co tylko mamy ochotę 🙂 – u mnie burgery podawane są z rukolą i musztardą.

Wydrukuj


Podobne wpisy

KONKURS z okazji 2 urodzin bloga

KONKURS z okazji 2 urodzin bloga

Dokładnie 2 lata temu, 10/04/2016 pojawił się pierwszy wpis na moim BLOGU! Jako wesoła dwulatka, już pewnie stoję na nogach i zaczynam brać świat pełnymi garściami 🙂 – to był pyszny rok!     z tej okazji mam dla Was  konkurs w którym do wygrania […]

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

paprykowe PIEROGI z bobem i boczkiem

Hit tego lata! Zajadamy się nimi w nieskończoność 😀 przepis na ok 20 sztuk. ciasto: 200 g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oleju ok 100 ml gorącej wody farsz: 500 g świeżego bobu 300 g […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *