chleb TrzyZboża

chleb TrzyZboża

Zdecydowanie Nasza ulubiona wersja chleba na zakwasie 🙂 Fenomenalnie pachnie, wspaniale smakuje i długo zachowuje świeżość 🙂

proporcje na 2 blaszki o wymiarach 11×30 cm

1kg mąki „trzy zboża” pełne ziarno Lubella
100g siemienia lnianego złocistego + odrobina do posypania chleba
100g nasion słonecznika
35g soli himalajskiej różowej
1 litr wody
250g zakwasu dokarmionego przed 10-12 godzinami

Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy do połączenia składników – nie wyrabiamy! Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 8-10 godzin. Po tym czasie przekładamy chleb do blaszek wysmarowanych dokładnie masłem i odstawiamy na ok. 2-3 godziny aż chleb urośnie – gdy wkładamy go do pieca, powinien być odrobinę wyższy niż blaszka. Pieczemy przez 40 minut, w temperaturze 200 stopi, funkcja grzania góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika, od razu wyjmujemy chleb z blaszek na kratkę i pozostawiamy do CAŁKOWITEGO wystygnięcia. Przechowujemy w lnianych workach lub owinięty w lnianą ściereczkę.

Wydrukuj


Podobne wpisy

CHLEB niedzielny

CHLEB niedzielny

Uwielbiam domowy chleb z wypieczoną na złoto skórką. Chleb w Naszym domu był pieczony od zawsze. Jak byłam małym brzdącem to piekła go Babcia zawsze w piątki 🙂 standardowo 4 duże bochenki by starczyło dla całej rodziny na tydzień. Jak byłam już trochę większa i […]

chleb z ŻURAWINĄ pszenno-żytni na zakwasie

chleb z ŻURAWINĄ pszenno-żytni na zakwasie

Kolejny chlebek 🙂 odkąd w lodówce zamieszkał zakwas coraz częściej się „spotykamy” i „poznajemy” 🙂 Dziś na tapecie ŻURAWINA! przepis na jedną blaszkę 11x30cm 400g mąki pszennej typ 480 100g mąki żytniej typ 2000 75g zakwasu dokarmionego przez 10-12 godzinami 1 łyżeczka soli 500ml wody […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *