cytrynek

cytrynek

Pyszny, lekki, wilgotny i baaaaardzo cytrynowy 🙂 idealny na święta, weekend czy do popołudniowej kawki 🙂 Przepis pochodzi ze starego rodzinnego zeszytu – w dzisiejszej wersji, trochę zaktualizowany 🙂

proporcje na blaszkę o wymiarach 11×30 cm

250g masła
4 duże jajka
100g brązowego cukru
320g mąki pszennej typ 480
30g mąki migdałowej
2 cytryny (wyszorowane i sparzone)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki MUSZĄ być w w TEMPERATURZE POKOJOWEJ – inaczej ciasto wyjdzie nam zakalcowate. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, dodajemy mąkę migdałową i proszek do pieczenia – dokładnie ze sobą łączymy. Skórkę z cytryn ścieramy na tarce, a sok wyciskamy. Masło ucieramy wraz z cukrem na jednolitą i puszystą masę. Dodajemy kolejno jajka – pojedynczo i w całości. Gdy nasza masa będzie gotowa dodajemy mąki z proszkiem – dokładnie łączymy składniki. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy sok z cytryny i skórkę – miksujemy przez chwile do połączenia składników, Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania góra/dół.

Wydrukuj


Podobne wpisy

TORT na 3 urodziny bloga

TORT na 3 urodziny bloga

To właśnie dziś mój blog świętuje 3 urodziny! Miniony rok był wyjątkowy pod każdym względem… Jak na trzylatka  przystało, „bunt” mam już za sobą i teraz zaczynam tak na prawdę poznawać świat! Zapraszam Was dziś, z okazji urodzin na wyjątkowy tort – bez mąki, bez […]

HUMUS z suszonymi pomidorami i koperkiem

HUMUS z suszonymi pomidorami i koperkiem

Bardzo lubię ciecierzycę i wszystko co z niej zrobione: pasty, potrawki, zupy czy humusy 🙂 Często przygotowuję na jej bazie smarowidła do pieczywa i właściwie „coś do chleba” w mojej lodówce jest zawsze. Prawdziwego humusu wcześniej sama nie robiłam, ale uwielbiam go jeść 🙂 i […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *