Nasz ulubiony! Zdrowy, pyszni i na zakwasie 🙂
proporcja na 2 blachy o wymiarach 11cm x 30cm
1kg mąki pszennej pełnoziarnistej
150g mąki żytniej typ 720
150g mąki żytniej razowej typ 2000
1300ml wody
35g soli himalajskiej różowej
130g zakwasu – dokarmionego przez 10-12 godzinami
+ masło do wysmarowania blach
Wszystkie składniki wkładamy do miski, dokładnie mieszamy – nie wyrabiamy!- przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 8-10 godzin. Po tym czasie chleb przekładamy do blach wysmarowanych masłem i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie, gdy chleb już wyraźnie podrósł, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do gorącego piekarnika wstawiamy chleb i pieczemy 40 minut. Studzimy na kratce. Przechowujemy w lniany worku.