chleb codzienny

chleb codzienny

Nasz ulubiony! Zdrowy, pyszni i na zakwasie 🙂

proporcja na 2 blachy o wymiarach 11cm x 30cm

1kg mąki pszennej pełnoziarnistej
150g mąki żytniej typ 720
150g mąki żytniej razowej typ 2000
1300ml wody
35g soli himalajskiej różowej
130g zakwasu – dokarmionego przez 10-12 godzinami

+ masło do wysmarowania blach

Wszystkie składniki wkładamy do miski, dokładnie mieszamy – nie wyrabiamy!- przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy na 8-10 godzin. Po tym czasie chleb przekładamy do blach wysmarowanych masłem i odstawiamy na 3-4 godziny. Po tym czasie, gdy chleb już wyraźnie podrósł, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do gorącego piekarnika wstawiamy chleb i pieczemy 40 minut. Studzimy na kratce. Przechowujemy w lniany worku.

Wydrukuj


Podobne wpisy

CHLEB niedzielny

CHLEB niedzielny

Uwielbiam domowy chleb z wypieczoną na złoto skórką. Chleb w Naszym domu był pieczony od zawsze. Jak byłam małym brzdącem to piekła go Babcia zawsze w piątki 🙂 standardowo 4 duże bochenki by starczyło dla całej rodziny na tydzień. Jak byłam już trochę większa i […]

chleb z ŻURAWINĄ pszenno-żytni na zakwasie

chleb z ŻURAWINĄ pszenno-żytni na zakwasie

Kolejny chlebek 🙂 odkąd w lodówce zamieszkał zakwas coraz częściej się „spotykamy” i „poznajemy” 🙂 Dziś na tapecie ŻURAWINA! przepis na jedną blaszkę 11x30cm 400g mąki pszennej typ 480 100g mąki żytniej typ 2000 75g zakwasu dokarmionego przez 10-12 godzinami 1 łyżeczka soli 500ml wody […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *