zimowe leczo

zimowe leczo

Pyszne, aromatyczne i lekkie danie – pachnące wspomnienie jesieni 🙂

1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 mała cukinia
1 biała cebula
1 puszka pomidorów
1 laska ulubionej kiełbasy
4 łyżki oleju
3 liście laurowe
sól/ pieprz
1/2 łyżeczki wędzona papryka
szczypta kminku
1 pęczek natki pietruszki

Przygotowujemy garnek. Cebulę kroimy w piórka, smażymy na oleju na złoty kolor. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę, dorzucamy do cebuli i smażymy kilka minut pod przykryciem. Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na pół i każda połówkę a plastry, dodajemy do garnka, dokładnie mieszamy. dodajemy pomidory z puszki, pokrojoną w pól-talarki kiełbasę i liście laurowe. Przykrywamy garnek i gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy liście, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką i kminkiem. Pietruszkę kroimy drobno, dodajemy do lecza. PYCHA!

Wydrukuj


Podobne wpisy

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

Kurczak pieczony na butelce piwa to sposób na pyszny i bardzo oryginalny obiad. Robi się go niezwykle łatwo a efekt końcowy wywołuje w oczach gości <wow> – nawet tych niedowiarków 🙂 przepis na obiad da 4 osób 1 kurczak zagrodowy (ok 1,4-1,5kg) 0,5l piwa w […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *