Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/MalinowyBlog/domains/slodkizapachmalin.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

chleb śniadaniowy, żytni, na drożdżach

chleb śniadaniowy, żytni, na drożdżach

Pyszny żytni chleb, z chrupiącą skórką, który praktycznie robi się SAM! pieczony w naczyniu żaroodpornym, idealny na niedzielne śniadanie 🙂

porcja na 1 bochenek chleba:
500g mąki żytniej chlebowej typ 720
400ml ciepłej wody
20g świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru

Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do mąki i dokładnie mieszamy drewnianą!* łyżką. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc (ok. 12h). Rano stolnicę wysypujemy mąką, przekładamy ciasto z miski i delikatnie je zagniatamy. Papier do pieczenia wysypujemy mąką, układamy chleb na papierze i odstawiamy na 30-40 minut. W tym czasie do piekarnika wkładamy przykryte naczynie żaroodporne, nagrzewamy piekarnik do temp. 250 stopni. Gdy piekarnik nagrzeje się, wyjmujemy naczynie, przekładamy do niego chleb (razem z papierem), nacinamy go w kilku miejscach, nakrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z naczynia na kratkę i pozostawiamy do wystygnięcia.

Wydrukuj

Podobne wpisy

CHLEB niedzielny

CHLEB niedzielny

Uwielbiam domowy chleb z wypieczoną na złoto skórką. Chleb w Naszym domu był pieczony od zawsze. Jak byłam małym brzdącem to piekła go Babcia zawsze w piątki 🙂 standardowo 4 duże bochenki by starczyło dla całej rodziny na tydzień. Jak byłam już trochę większa i […]

chleb z ŻURAWINĄ pszenno-żytni na zakwasie

chleb z ŻURAWINĄ pszenno-żytni na zakwasie

Kolejny chlebek 🙂 odkąd w lodówce zamieszkał zakwas coraz częściej się „spotykamy” i „poznajemy” 🙂 Dziś na tapecie ŻURAWINA! przepis na jedną blaszkę 11x30cm 400g mąki pszennej typ 480 100g mąki żytniej typ 2000 75g zakwasu dokarmionego przez 10-12 godzinami 1 łyżeczka soli 500ml wody […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *