sałatka: z pieczonych buraków i kaszy pęczak z dodatkiem sera blue, mięty i prażonych orzechów włoskich

sałatka: z pieczonych buraków i kaszy pęczak z dodatkiem sera blue, mięty i prażonych orzechów włoskich

Pyszna, lekka i zdrowa sałatka 🙂 Idealne połączenie pieczonych buraków i kaszy pęczak, z dodatkiem sera z niebieską pleśnią, mięty i prażonych orzechów włoskich. Porcja na obiad dla 2 osób.

2 duże pieczone buraki
sok z 1/2 cytryny
sól/pieprz/pieprz ziołowy/tymianek/czosnek niedźwiedzi
2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
100g sera z niebieską pleśnią
kilka listków mięty
garść krojonych orzechów włoskich
Upieczone buraki studzimy, obieramy i kroimy jak na frytki. Skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Do gotowych buraków dodajemy kaszę pęczak i dokładnie mieszamy. Buraki z kaszą przekładamy do miseczek. Ser kroimy na mniejsze kawałki – rozkładamy do miseczek. Orzechy prażymy na suchej patelni a listki mięty rwiemy w pacach na kawałeczki i posypujemy naszą sałatkę. Pycha!

Wydrukuj


Podobne wpisy

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKO – najważniejszy symbol i element Świąt Wielkanocnych. Zawsze w tym czasie gości na naszych stołach pod różną postacią: faszerowane, w sosie, z chrzanem, w sałatkach, w pasztetach, w pieczeniach, w żurku i wielu wielu innych formach. Dziś zapraszam Was na JAJKA faszerowane PASTĄ z […]

TORT bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem

TORT bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem

Pyszny i bardzo elegancki tort bezowy. Będzie idealny z okazji imienin czy urodzin, podczas letnich pogawędek na tarasie, na niedzielny deser czy jako prezent! przepis a tort o średnicy ok. 28cm BEZA (najwygodniej będzie przygotować bezę dzień wcześniej): 300g białek (z ok. 9-10 jaj zależnie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *