ziołowe ślimaczki – wytrawne cudo!

ziołowe ślimaczki – wytrawne cudo!

Szykuje się Wam impreza? organizujecie domówkę, urodziny, parapetówkę? przyjeżdża do Was przyjaciółka lub zjawiają się niezapowiedziani goście? a może po prostu macie ochotę na coś innego niż zwykle lub akurat stało się tak, że po świętach/imprezie w Waszej lodówce zostało sporo rzeczy których szkoda wyrzucić, a nie masz na nie konkretnego sposobu?

Polecam Ci moje ślimaczki! Przepis powstał z potrzeby chwili 🙂 nie lubię marnować jedzenia – nie lubię go wyrzucać … a w mojej lodówce po świętach został kawałek szynki, boczku, trochę oliwek i 1/2 słoika suszonych pomidorów … na pizze nie mieliśmy ochoty więc wymyśliłam ślimaczki 🙂 W domu zawsze mam mąkę, drożdże, zioła … więc zabrałam się do pracy 🙂 efekt przerósł Nasze oczekiwania – ślimaczki wyszły PRZEPYSZNE ;]

porcja na ok. 30 ślimaczków
ciasto:400g mąki
2 jajka
1 mała kostka drożdży
ok. 200ml ciepłego mleka
50g rozpuszczonego masła
szczypta soli
1 łyżeczka mieszanki ziół kamis „zioła toskańskie”
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

Mąkę , sól i zioła wsypać do miski, dodać jajka. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże – wlać do pozostałych składników i wyrobić ciasto. Rozpuścić masło. Pod koniec wyrabiania ciasta dodać roztopione masło (nie gorące!). Gdy wszystkie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Gotowe ciasto odkładamy na bok stolnicy aby chwilkę odpoczęło (dosłownie parę minut) w tym czasie przygotowujemy farsz.

farsz:
Może to być DOWOLNA kombinacja składników – taka, na jaka akurat masz ochotę lub takie które akurat masz w lodówce 🙂 u mnie:
szynka – pokrojona w kosteczkę
boczek – pokrojony w kosteczkę
suszone pomidory – pokrojone w paseczki
zielone oliwki – pokrojone w kółeczka
ser camembert – pokrojony w kosteczkę
keczup
sos słodko-ostry

Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Gotowe ciasto smarujemy keczupem i sosem słodko-ostrym, rozkładamy ulubione składniki, zwijamy w roladę, kroimy na kawałki 1,5-2cm, pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut.

Wydrukuj


Podobne wpisy

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂 przepis na ok. 10 niedużych ptysi ciasto: 125ml wody 60g masła 80g mąki pszennej typ 480 szczypta soli 2 jajka frużelina malinowa: 400g […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *