barszcz wigilijny

barszcz wigilijny

Najważniejsza zupa Świąt Bożego Narodzenia – koniecznie na zakwasie – przepis na zakwas znajdziesz tutaj

proporcje na ok. 4 litry barszczu

1,5 kg czerwonych buraków (po obraniu)
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 koszenia selera
40g suszonych leśnych grzybów
1 cebula
6 ząbków czosnku
10 liści laurowych
kilka zieli angielskich
1 łyżka pieprzu w ziarenkach
1 łyżka octu spirytusowego

wieczór 23/12 -> Buraki, marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy, kroimy w słupki i wrzucamy do garnka. Grzyby płuczemy na sicie pod bieżącą wodą i dodajemy do garnka z warzywami. dodajemy również liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, zalewamy 4 litrami wody i odstawiamy na noc (w temp. pokojowej). Następnego dnia dodajemy ocet i gotujemy. Barszcz doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy moc grzania aby tylko „pyrkał”. Barszcz gotujemy ok. 3h. Gdy nasza zupa jest już gotowa przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy wszystkie warzywa i grzyby, dolewamy zakwas i podgrzewamy barszcz aż zacznie „pyrkać”. Gdy zobaczymy ba powierzchni bąbelki, zdejmujemy garnek z grzania, doprawiamy barszcz solą, pieprzem i octem do smaku.

Wydrukuj


Podobne wpisy

uszka wigilijne

uszka wigilijne

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas wielkimi krokami. Czas na przygotowania! W tym roku to ja przygotowuje Wigilię. Jak wszystko w życiu i ta sytuacja ma swoje „dwie strony medalu”, mianowicie DUO LUDZI, śmiech, żarty, rodzinna atmosfera i  DuuuuuuuuuuuuuuuuuuŻO PRACY. Uszka przygotowałam sobie na […]

pierogi z kapustą i grzybami

pierogi z kapustą i grzybami

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się do nas wielkimi krokami. Czas na przygotowania! W tym roku to ja przygotowuje Wigilię. Jak wszystko w życiu i ta sytuacja ma swoje „dwie strony medalu”, mianowicie DUO LUDZI, śmiech, żarty, rodzinna atmosfera i  DuuuuuuuuuuuuuuuuuuŻO PRACY. Pierogi przygotowałam sobie na […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *