Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/MalinowyBlog/domains/slodkizapachmalin.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

świąteczne gołąbki z ziemniaków i kasz

świąteczne gołąbki z ziemniaków i kasz

W naszym domu NIGDY nie jadało się gołąbków z mięsem. Jakież było moje zdziwienie kiedy wyprowadziłam się z domu – jedząc gołąbki dostawałam mięso z ryżem zawinięte w kapustę podawane często z ziemniakami! ;] dziś przedstawiam Wam moje gołąbki z dzieciństwa – jadaliśmy je podczas Wigilii jak i w ciągu roku – ale tylko w Wigilijny wieczór smakują WYJĄTKOWO!

porcja na 3 litrowe naczynie żaroodporne
farsz:
10 ziemniaków
½ szklanki ryżu
1 szklanka kaszy gryczanej
1 szklanka kaszy jęczmiennej
2 cebule
sól/ pieprz/ pieprz ziołowy

Ziemniaki ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Wody nie odlewać !!! Ziemniaki potłuc dokładnie w wodzie. Ryż i kasze wsypać do ziemniaczanej wody. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, usmażyć na oleju i dodać do reszty składników. Przyprawić wszystko na ostro!– ważne ponieważ gołąbki podczas pieczenia gubią smak. Wymieszać wszystko tak by było w konsystencji gęstej zupy (w razie potrzeby dodać wodę). Wstawić wszystko do piekarnika na około 30 minut w temp. 120 stopni.
kapusta:
mała kapusta włoska – wyciąć koczan !!! włożyć do garnka z osoloną wodą, gdy woda zakipi stopniowo zdejmować liście.  Gołąbki ciasno zawijać w kapustę. Ciasno układać w naczyniu żaroodpornym.
sos do pieczenia:  
500ml soku pomidorowego
sól/ pierz/ pieprz cytrynowy

Gołąbki zalać sosem. Na górze obłożyć je kapustą. Piec 1 godzinę od chwili kipienia sosu. Przez pierwsze 30 minut w temperaturze 180 stopni, potem w 120 stopni. Pycha!

Wydrukuj

Podobne wpisy

ZUPA kalafiorowa

ZUPA kalafiorowa

Jesień w pełni, więc czas na zupy! Im robi się zimniej, tym częściej mam na nie ochotę 😉 dziś na tapecie KALAFIOROWA. przepis na 4 porcje: 2 litry wody 1 duże skrzydło z indyka 1 seler (średni) 1 por 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli […]

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *