Śledzie w Naszym domu to podstawa Świąt Bożego Narodzenia 🙂 są one idealne nie tylko od święta! świetnie zaprezentują się na imprezowym stole podczas imienin, urodzin, parapetówki, chrzcin czy imprezy sylwestrowej ;]. Te – ulubione mojego Męża !
1 kg płatów śledziowych solonych a`la matias – moczymy 3-4h często zmieniając wodę
1 cebula – kroimy w drobną kosteczkę, przelewany wrzącą wodą
sos:
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka majonezu
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki musztardy delikatesowej
2 łyżki musztardy rosyjskiej
1 łyżeczka curry madras łagodnej
sól, pierz
Śledzie wyjmujemy z wody gdy osiągną najlepszy dla Nas smak, każdy płat kroimy na 3 kawałki. Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy cebulę, śledzie i delikatnie łączymy ze sobą całość. Wkładamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy do lodówki na minimum 24h.