ZAKWAS – barszcz wigilijny

ZAKWAS – barszcz wigilijny

Nie ma wigilii bez barszczu i nie ma barszczu bez DOBREGO zakwasu 🙂 każdego roku nastawiam go na 7-10 dni przed Świętami Bożego Narodzenia.

Składniki na słoik 1,75l = ok. 1l zakwasu po odlaniu
700g buraków (3 duże lub 4 małe)
1/2 cebuli
4 ząbki czosnku
700ml wody
1 łyżeczka soli himalajskiej różowej
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kromka chleba razowego (żytni na zakwasie)

Słoik wyparzamy. Buraki obieramy, kroimy w plastry. Cebulę obieramy – kroimy w krążki. Czosnek obieramy kroimy każdy z nich na pół. Wszystkie składniki wkładamy do słoika. Sól rozpuszczamy w wodzie, zalewamy  zawartość słoika tak aby wszystkie buraki były przykryte. Na koniec wkładamy chleb. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 7-10 dni w temperaturze pokojowej – u mnie blat w kuchni. Po tym czasie gotowy ZAKWAS zlewamy do słoika/butelki i przechowujemy w lodówce.

Wydrukuj


Podobne wpisy

śledzie z żurawiną

śledzie z żurawiną

Śledzie w Naszym domu to podstawa Świąt Bożego Narodzenia 🙂 są one idealne nie tylko od święta! świetnie zaprezentują się na imprezowym stole podczas imienin, urodzin, parapetówki, chrzcin czy imprezy sylwestrowej ;]. Te są moje ulubione! 800g śledzi a`la matias solonych 2 czerwone cebule 150g […]

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

wiśniowiec, to kolejne moje wspomnienie z dzieciństwa. Wyobraźcie sobie dziewczynkę, która biega od stolnicy do piekarnika i z powrotem, podjadając w między czasie potrzebne do ciasta wiśnie i stale pytając, długo jeszcze? 🙂 tak, to ja! Ciasto jest pracochłonne, faktycznie robi się je długo, gdyż […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *