Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/MalinowyBlog/domains/slodkizapachmalin.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

pierniczki nadziewane w czekoladzie

pierniczki nadziewane w czekoladzie

Idą Święta! najwyższy czas brać się za pierniki! Mój ulubiony przepis, pierniki piekę tylko z niego! łatwy, szybki i zawsze się udaje. Uważam że ideału poprawiać nie trzeba! oryginalny przepis znajdziecie tutaj  a ja przeklejam do siebie, cytując autorkę bloga Śladami Słodkiej Babeczki i dodaje „swoje rzeczy” których używam.

Składniki:

1 kg mąki pszennej typ 480
8 żółtek
3 białka
1 szklanka cukru
3 łyżki kakao
200ml jogurtu naturalnego (u mnie bieluch)
3 łyżeczki sody
4
łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie podlaska)
1 kostka masła
400g miodu
szczypta soli himalajskiej

+ dżem do nadziewania (u mnie porzeczkowy)
3 czekolady mleczne (u mnie eWedel)
3 czekolady gorzkie (u mnie eWedel)

Ciasto na pierniki należy przygotować dzień przed planowanym pieczeniem. Miód zagotować
z przyprawami, odstawić, dodać masło aby się rozpuściło. Ostudzić. W dużej misce wymieszać kakao z mąką.
Sodę rozpuścić w śmietanie i odstawić aby powiększyła objętość. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier,
nadal ubijając dodawać żółtka. Ubite jajka dodać do mąki i delikatnie wymieszać. Następnie dodać ostudzony miód, mieszając. Na koniec dodać śmietanę z sodą i dokładnie wymieszać. Ciasto będzie rzadkie, ale po 24 godzinach zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce (u mnie lodówka).

W dniu pieczenia: Gotowe ciasto wyłożyć na wysypana mąką stolnicę. Rozwałkować dwa okręgi na grubość ok 3mm. Jeden z nich smarujemy wodą (woda mineralna rozsmarowana sylikonowym pędzelkiem), a na drugim układamy porcje dżemu – nie za duże w sporych odstępach. Okrąg ciasta z dżemem przykrywany okręgiem ciasta posmarowanym wodą, dociskamy po bokach (aby wypuścić powietrze) i wycinamy foremką ulubiony kształt

Pierniczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 7-12 minut. Studzić na kratce.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady. Gdy czekolada będzie gotowa, zanurzamy w niej pierniki i odkładamy na kratkę do zastygnięcia. PYCHA!

img_7257

img_7287

Wydrukuj


Podobne wpisy

kokosanki

kokosanki

Kokosanki, to zdecydowanie mój przysmak z dzieciństwa. Kiedyś moja mama piekła je bardzo często, a w Boże Narodzenie były punktem obowiązkowych i to często pieczone na kilka blach (bo każdy je uwielbiał) 🙂 Zapraszam Was zatem, na kawę i kokosankę mojej Mamy!   przepis na […]

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *