Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/MalinowyBlog/domains/slodkizapachmalin.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

chleb pszenno-żytni

chleb pszenno-żytni

Pomysł na chleb powstał bardzo szybko 🙂 czasem bywa tak, że gdy wolny dzień przychodzi, nie ma się ochoty wychodzić z domu … zwłaszcza gdy aura za oknem nie sprzyja. Chleb w domu się skończył a na drugi dzień do pracy – więc maszeruję do spiżarni, wybieram książkę o chlebie i szukam idealnej receptury dla mnie …. Przeglądając przepisy okazało się, że nie mam w domu  ŻADNEJ mąki w ilości wystarczającej… a że potrzeba jest matką wynalazku, postanowiłam połączyć te mąki co mam … i tak powstał mój chleb 🙂 Powiem szczerze, że zaskoczył mnie totalnie smakiem i zapachem! jest naprawdę pyszny!

porcja na blaszkę (keksówka 30cm x 11cm) waga chleba 940g.

200g mąki pszennej typ 480

200g mąki żytniej typ 720

100g maki żytniej razowej typ 2000

25g drożdży

500ml wody

1 płaska łyżka soli himalajskiej różowej

100g ziaren (słonecznik/dynia)

ZACZYN: Do małej miski wsypujemy 50g mąki pszennej i 50g mąki żytniej. Drożdże rozpuszczamy w 100ml wody, mieszamy z mąką i odstawiamy do wyrośnięcia – podwojenia objętości (ok. 40-50minut).

CIASTO WŁAŚCIWE: Przygotowujemy większa miskę, przesiewamy pozostałe mąki, dodajemy sól, zaczyn i wyrabiamy dłonią ciasto – krótko! Tylko do połączenia składników (ciasto będzie rzadkie). Odstawiamy miskę z ciastem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (podwojenia objętości, ok. 60 minut). Po tym czasie przekładamy ciasto do formy posmarowanej masłem (u mnie keksówka 30cm x 11cm) i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (podwojenia objętości – ok. 60 minut). Gdy ciasto będzie gotowe, nagrzewamy piekarnik do 220 stopni funkcja grzania góra/dół, wkładamy formę z ciastem,  a na spód piekarnika wkładamy formę wypełnioną kostkami lodu*
(u mnie forma do tarty o średnicy 24cm). Pieczemy 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika (od razu!) chleb wyjmujemy  formy i studzimy na kratce.

*pieczenie w parze spowoduje, że skórka będzie chrupiąca i dobrze wypieczona.

img_7190

img_7186

Wydrukuj

Podobne wpisy

CHLEB niedzielny

CHLEB niedzielny

Uwielbiam domowy chleb z wypieczoną na złoto skórką. Chleb w Naszym domu był pieczony od zawsze. Jak byłam małym brzdącem to piekła go Babcia zawsze w piątki 🙂 standardowo 4 duże bochenki by starczyło dla całej rodziny na tydzień. Jak byłam już trochę większa i […]

HUMUS z suszonymi pomidorami i koperkiem

HUMUS z suszonymi pomidorami i koperkiem

Bardzo lubię ciecierzycę i wszystko co z niej zrobione: pasty, potrawki, zupy czy humusy 🙂 Często przygotowuję na jej bazie smarowidła do pieczywa i właściwie „coś do chleba” w mojej lodówce jest zawsze. Prawdziwego humusu wcześniej sama nie robiłam, ale uwielbiam go jeść 🙂 i […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *