BEZA z kremem limonkowym i malinami

BEZA z kremem limonkowym i malinami

eksperymenty z bezami – zanim znalazłam „idealną” recepturę bez – minęło sporo czasu i wiele białek i cukru wylądowało w koszu… te beziki wydają mi się idealne ;]

BEZA z kremem limonkowym i malinami

BEZA
4 białka
250g cukru kryształu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier (po 1 łyżce) stale ubijając. Gdy nasza masa będzie już sztywna i lśniąca, dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Bezy wykładamy łyżką (możemy również masę włożyć do rękawu cukierniczego) na papier do pieczenia.
Bezę pieczemy w 140 stopniach przez około 60 minut. Powinna się ładnie upiec i popękać ;]

KREM:
1 serek mascaropne (ja używam z Lidla)
1 mała śmietana 36% – musi być bardzo zimna
2 łyżki cukru pudru
1 limonka

Limonkę sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć z niej skórkę na małych oczkach i wycisnąć sok. Serek mascaropne połączyć z cukrem, sokiem i skórką z limonki. Śmietankę ubić na sztywno, gdy będzie ubita, dodawać do niej stopniowo po 1 łyżce serka z cukrem i limonką. Gdy nasz krem będzie gotowy, schładzamy go w lodówce (minimum 30 minut).

Bezy dekorujemy tuż przed podaniem, ponieważ „płyną” ;]

Wydrukuj


Podobne wpisy

bezowe GNIAZDKA z lemon curd

bezowe GNIAZDKA z lemon curd

Bezy kocham miłością wielką! Odkąd je piekę, zawsze mam ich zapach w swojej spiżarni w razie „W” bo świetnie się przechowują! Beza z dodatkiem LemonCurd jest mistrzostwem świata! Słodko i kwaśno i cytrynowo i słodko jednocześnie! Beziki doskonale sprawdzą się jako deser po wielkanocnym obiedzie. […]

TORT bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem

TORT bezowy z sezonowymi owocami i miętowym kremem

Pyszny i bardzo elegancki tort bezowy. Będzie idealny z okazji imienin czy urodzin, podczas letnich pogawędek na tarasie, na niedzielny deser czy jako prezent! przepis a tort o średnicy ok. 28cm BEZA (najwygodniej będzie przygotować bezę dzień wcześniej): 300g białek (z ok. 9-10 jaj zależnie […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *