Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/MalinowyBlog/domains/slodkizapachmalin.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

piernik staropolski

piernik staropolski

Najwyższy czas wziąć się do roboty! już niedługo Boże Narodzenie! z wielkim zapałem opowiadam mężowi
o przepysznym pierniku, a On patrzy na mnie z niedowierzaniem … przecież do Świąt prawie 2 miesiące!
To najlepszy czas by nastawić PIERNIK STAROPOLSKI. Pyszny, słodki, przełożony powidłami, rozpływający się w ustach. Znany i ceniony od pokoleń. Przepisów na piernik w sieci jest mnóstwo – ja korzystam ze strony Moje Wypieki z tej również strony przygotowuję przyprawę piernikową oraz pierniczki alpejskie (piekę je od kilku lat, wychodzą obłędnie dobre!)

Przepis na 4 puchate blaty piernika o wymiarach 25x30cm

ciasto:
500 g miodu naturalnego
1 szklanka cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki soli
50g przyprawy do piernika (u mnie podlaska)

dodatkowo:
900g powideł
orzechy/bakalie do dekoracji

polewa:
200g margaryny
6 łyżek kakao (ok. 90g)
6 czubatych łyżek śmietany 18% (ok. 160ml
4 płaskie łyżki cukru (ok. 40g)
15 łyżek mleka

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, doprowadzić do wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić. Do wystudzonej masy dodać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego, szklanego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 – 6 tygodni.

Uwaga: wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba tylko lekko podsypywać mąką).

Piec na 5 – 7 dni przed świętami.

Pieczenie: Ciasto podzielić na 4 równe części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać.  Piec w temperaturze 170ºC (można z termoobiegiem) przez 15 – 20 minut. Piernik mocno rośnie,  praktycznie podwaja swoją objętość. Wyjąć, wystudzić.

Wystudzone blaty piernikowe przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć; odstawić do ‚skruszenia’ na 3 – 4 dni w chłodne miejsce.Po tym czasie pokroić nasz piernik na mniejsze części – u mnie na 3 części – powstały 3 wąskie pierniki.

Składniki polewy włożyć do rondelka, podgrzewać i ciągle mieszając doprowadzić do konsystencji gładkiej polewy. Gdy Nasz polewa wydaje się za gęsta – dodajemy mleko, a gdy jest za rzadka dodajemy więcej kakao. Piernik polać czekoladą, posypać posiekanymi orzechami/ bakaliami.

Przechowujemy w chłodnym miejscu zawinięty w folię aluminiową.

UWAGA! Jeśli przechowujemy piernik w lodówce, musimy go szczelnie owiną i zamknąć np do pudełka, ponieważ chłonie obce zapachy.

img_6463

Wydrukuj

Podobne wpisy

kokosanki

kokosanki

Kokosanki, to zdecydowanie mój przysmak z dzieciństwa. Kiedyś moja mama piekła je bardzo często, a w Boże Narodzenie były punktem obowiązkowych i to często pieczone na kilka blach (bo każdy je uwielbiał) 🙂 Zapraszam Was zatem, na kawę i kokosankę mojej Mamy!   przepis na […]

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *