Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/home/MalinowyBlog/domains/slodkizapachmalin.pl/public_html/wp-includes/post-template.php on line 284

Instagram

Instagram did not return a 200.

Follow Me!

rafaello z kaszy jaglanej

rafaello z kaszy jaglanej

W internecie jest mnóstwo przepisów na jaglane rafaello. Większość z nich przedstawia proporcje np: 100 lub 120ml mleka kokosowego … i zawsze gdy czytałam składniki nachodziło mnie pytanie – a co zrobić z resztą puszki? Moim ulubione mleko kokosowe występuje w dwóch gramaturach: 165ml i 400ml… W związku z tym, że nie lubię marnować jedzenia i wyrzucać resztek, staram się układać proporcje swoich przepisów tak, aby nic nie zostawało. Dziś przedstawiam Wam przepis na jaglane rafaello bez „odpadków” 🙂

400ml mleka kokosowego (1 puszka)
200g kaszy jaglanej
20g ksylitolu (u mnie PięćPrzemian)
130g wiórek kokosowych
40g płatków migdałowych
25g masła
4 łyżki miodu lub syropu z agawy

Kaszę jaglana płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka, zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy ksylitol
i gotujemy do czasu, aż kasza „wpije” nam całe mleko. Wiórki kokosowe wsypujemy porcjami na suchą patelnię
i delikatnie przypiekamy na złocisty kolor, dzielimy na dwie części: 100g i 30g, to samą czynność powtarzamy
z płatkami migdałowymi – gdy nam trochę przestygną dodatkowo kruszymy je w dłoniach aby było drobniejsze. Gdy nasza kasza będzie gotowa, wsypujemy do niej 100g wiórków kokosowych, wszystkie migdały, dodajemy masło
i energicznie mieszamy do połączenia składników (masa będzie sypka), odstawiamy do przestygnięcia. Gdy masa osiągnie taka temperaturę, aby swobodnie móc dłońmi ją wymieszać, przekładamy ją do rozdrabniacza/blendera, dodajemy miód lub syrop z agawy i miksujemy 2-3 minut do połączenia składników. Po tym czasie dłońmi formujemy kule i obtaczamy je w pozostałych 30g wiórków kokosowych. Chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Z podanych proporcji wychodzi ok. 15 średnich lub 30 małych kuleczek rafaello.

pysznie i zdrowo!

Wydrukuj


Podobne wpisy

TORT na 3 urodziny bloga

TORT na 3 urodziny bloga

To właśnie dziś mój blog świętuje 3 urodziny! Miniony rok był wyjątkowy pod każdym względem… Jak na trzylatka  przystało, „bunt” mam już za sobą i teraz zaczynam tak na prawdę poznawać świat! Zapraszam Was dziś, z okazji urodzin na wyjątkowy tort – bez mąki, bez […]

pyszny deser jaglany ze zdrową czekoladą i truskawkami

pyszny deser jaglany ze zdrową czekoladą i truskawkami

Idealna propozycja dla osób nie wyobrażających sobie kawy bez deseru! Pyszny i zdrowy deser nie tylko pięknie wygląda ale i doskonale smakuje 🙂 bez cukru! bez nabiału! przepis na 4 desery warstwa jaglana: 120g kaszy jaglanej (suchej) 500ml mleka roślinego (u mnie migdałowe) 2-4 łyżki […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *