wiosenny SERNIK z glazurowanym rabarbarem i truskawkami

wiosenny SERNIK z glazurowanym rabarbarem i truskawkami

Gdy pytam męża co upiec nam pysznego do kawy, praktycznie zawsze pada jedna odpowiedź: SERNIK 🙂
Sernik jest ciastem, który w naszym domu gości często! Doszłam już chyba do perfekcji i zamkniętymi oczami mogłabym dodawać składniki wiedząc, że robię to dobrze 🙂
Dziś zapraszam Was na wiosenną wersję sernika z dodatkiem glazurowanego rabarbaru i w towarzystwie pysznej truskawki.
Skradnie on serca wielu!

przepis na tortownicę o średnicy 21 cm  (12 porcji)

spód
140g mąki krupczatki
75g prawdziwego masła
3 łyżki erytrytolu lub ksylitolu

sernik
1kg sera trzykrotnie zmielonego
125g prawdziwego masła
100g  erytrytolu lub ksylitolu
5 jajek
150 ml ciepłego mleka
60 g mąki ziemniaczanej (ok. 2 łyżki)

glazurowany rabarbar
1 kg rabarbaru
2 łyżki miodu
1 łyżka masła klarowanego

truskawki do dekoracji

spód:
Mąkę krupczatkę, erytrytol i masło wkładamy do misy blendera. Mielimy przez chwilę do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, na papier przekładamy spód i dobrze dociskając dłonią wylepiamy go. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja grzania góra/dół) i pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i lekko studzimy.

sernik:
Masło ucieramy z erytrytolem przy pomocy miksera na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo po 1 jajku – stale ucierając. Do tak przygotowanej masy, dodajemy porcjami ser i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania dolewamy ciepłe mleko, gdy połączy się ono z masą serową dodajemy mąkę ziemniaczaną.  Gotowy sernik wylewamy na wcześniej podpieczony spód i wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (na dnie piekarnika wstawiamy naczynie ze szklanką zimnej wody).
Pieczemy: pierwsze 15 minut w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół, kolejne 60 minut w temperaturze 150 stopni funkcja grzania góra/dół. Po zakończonym pieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika na ok. 15 minut, po tym czasie wyjmujemy sernik i studzimy go.
Gdy jest zimny! ostrym nożem odcinamy go od brzegów tortownicy i zdejmujemy obręcz.

glazurowany rabarbar:
Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na plasterki o szerokości ok 1/2 cm. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy rabarbar i przykrywamy patelnię. Smażymy rabarbar przez kilka minut na największej mocy grzania od czasu do czasu mieszając. Gdy zaczyna nam się rozpadać, zdejmujemy pokrywkę i dodajmy miód. Karmelizujemy nasz rabarbar ok 2 minut. Gotowy zdejmujemy z ognia.

Zimny sernik podajemy z glazurowanym rabarbarem i kawałkami truskawek.
PYSZNY!

 

 

 

 

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKO – najważniejszy symbol i element Świąt Wielkanocnych. Zawsze w tym czasie gości na naszych stołach pod różną postacią: faszerowane, w sosie, z chrzanem, w sałatkach, w pasztetach, w pieczeniach, w żurku i wielu wielu innych formach. Dziś zapraszam Was na JAJKA faszerowane PASTĄ z […]

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, dżemy zrobione 🙂 Truskawki w sezonie jem codziennie! dodaje je do sałatek, zjadam same, wypijam w koktajlach, przygotowuję desery 🙂 zwyczajne TruskawkoweLove 🙂 Zapraszam Was zatem na pyszne i zdrowe muffiny 🙂 bez cukru! bez białej mąki! bez mleka! bez masła!  […]



12 thoughts on “wiosenny SERNIK z glazurowanym rabarbarem i truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *