KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami

Kurczak pieczony na butelce piwa to sposób na pyszny i bardzo oryginalny obiad. Robi się go niezwykle łatwo a efekt końcowy wywołuje w oczach gości <wow> – nawet tych niedowiarków 🙂

przepis na obiad da 4 osób

1 kurczak zagrodowy (ok 1,4-1,5kg)
0,5l piwa w szklanej butelce (u mnie Miłosław marcowe)
5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki czerwonej czubrycy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 duża garść świeżego tymianku
8-10 młodych ziemniaków
8-10 kolorowych marchewek
1 pęczek zielonych szparagów

wieczór przed pieczeniem marynujemy kurczaka:
kurczaka oczyszczamy z pozostałości piór i osuszamy ręcznikiem papierowym. Oliwę z oliwek, sól, pieprz i czubrycę mieszamy dokładnie w miseczce. Tak przygotowana marynatą nacieramy kurczaka na zewnątrz i w środku. Zamarynowanego kurczaka wkładamy do miski, okładamy go świeżym tymiankiem i zaklejamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na całą noc.
*Jeśli nie mamy tyle czasu na całonocne marynowanie kurczaka, możemy ograniczyć to do 3-4 godzin, ale mięso po całonocnym marynowaniu jest lepsze w smaku, gdyż wszystkie przyprawy mają szansę przeniknąć do środka 🙂

 

 

przygotowanie obiadu:
Butelkę z piwem (zamkniętą) wkładamy do miski z woda na około 30 minut – po tym czasie zdejmujemy etykietki i butelkę dokładnie myjemy. Wyjmujemy kurczaka z lodówki. Tymianek przywiązujemy lnianą nitką do szyjki butelki – (dzięki temu podczas pieczenia będzie oddawał swój aromat do środka i nam się nie spali).
Butelkę mamy cały czas zamkniętą!
Na butelkę nadziewamy kurczaka tak, by szyjka butelki wyszła obok szyi kurczaka. Tak przygotowane mięso ustawiamy w blaszce lub naczyniu żaroodpornym, odkapslowujemy butelkę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, funkcja grzania góra dół i pieczemy 1,5 godziny.  Na 40 minut przed końcem pieczenia dodajmy na blaszkę obok kurczaka pokrojone na kawałki ziemniaki i kolorowe marchewki, a na 20 minut przed końcem pieczenia dorzucamy pokrojone pa pół szparagi. Tuż przed zakończeniem pieczenia możemy na chwilkę włączyć termoobieg – dzięki temu nasz kurczak nabierze równego złotego koloru.

**podczas pieczenia kurczaka piwo powoli sączy się oblewając kurczaka i nadając mu smaku. Jeśli widzimy że nasze piwo jest mało gazowane, możemy od czasu do czasu włożyć do butelki z piwem wykałaczkę, wtedy spowodujemy szybsze wylewanie się piwa na kurczaka – ale uwaga! przy tej czynności można się bardzo poparzyć i zalać sobie piekarnik, gdyż po włożeniu wykałaczki do butelki piwo zaczynam wypływać bardzo gwałtownie i szybko.

Nasz obiad jest gotowy!
Kurczaka przed krojeniem zdejmujemy z butelki (jest wygodniej kroić) i serwujemy domownikom.

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

Iście letnie burgery! Doskonały obiad w sezonie szparagowym. Wygląda doskonale, a smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda! przepis na 4 burgery: 4 ulubione bułki (u mnie żytnie z dynią) odrobina masła do posmarowania bułek 500g mięsa antrykotu wołowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól/ pieprz 1 […]

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]



22 thoughts on “KURCZAK na piwie z wiosennymi warzywami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *