dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

Odkąd odstawiłam nabiał, zaczęłam eksperymentować z deserami z kaszą jaglanej, gdyż do złudzenia jest ona w stanie zastąpić twaróg 🙂 Moje eksperymenty już trwają chwilę, przetestowało je dziesiątki osób i śmiało mogę podzielić się z Wami przepisem, który na pewno wyjdzie i będzie pyszny 🙂

Dwukolorowy jagielnik to doskonała propozycja na lato! Wspaniale komponuje się z mrożoną kawą 🙂

bez cukru! bez nabiału! bez mąki! 

przepis na torownicę o średnicy 21cm

spód:
150g płatków owsianych górskich
50g oleju kokosowego
100g gorzkiej czekolady bez cukru

jagielnik:
250g kaszy jaglanej (suchej)
1 litr mleka migdałowego
6-8 łyżek erytrytolu
1 duża cytryna
100g gorzkiej czekolady bez cukru

galaretka:
3 laski rabarbaru
garść truskawek
500ml wody
2-3 łyżki erytrytolu
1 łyżka żelatyny

+ 400g truskawek

spód:
Płatki owsiane wkładamy do misy blendera/melaksera i mielimy do uzyskania drobniejszej konsystencji. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z olejem kokosowym, gdy będzie płynna łączymy ją z płatkami owsianymi. Tak przygotowany spód rozkładamy równo na dnie tortownicy i chłodzimy w lodówce.

jagielnik:
Kaszę jaglaną płuczemy na sicie gorącą wodą by pozbyć się goryczki. Przekładamy ją do garnka, zalewamy mlekiem migdałowym i gotujemy do czasu aż kasza wchłonie cały płyn (ok 35 minut). Ugotowaną kaszę przekładamy do misy blendera/melaksera, dodajemy erytrytol, skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny. Dokładnie wszystko mielimy na gładką masę. Jagielnik dzielimy na 2 części. Jedną przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą (tak by folia dotykała kaszy) i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, a drugą część zostawiamy w blenderze/melakserze. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Gdy będzie płynna wlewamy ją do kaszy pozostawionej w blenderze/melakserze i dokładnie miksujemy do połączenia składników. Czekoladową część kaszy przykrywamy folią spożywczą (tak by folia dotykała kaszy) i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Gdy kasze są letnie, wyjmujemy zastygnięty spód z lodówki, wykładamy najpierw białą część kaszy, następnie na nią delikatnie wykładamy czekoladową część. Na samej górze układamy umyte i odszypułkowane truskawki i całość chłodzimy w lodówce.

galaretka:
Rabarbar i truskawki obieramy/odszypułkowujemy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki – wkładamy do garnka. Zalewamy 500 ml wody, dodajemy erytrytol i gotujemy ok 10 minut od momentu wrzenia. Następnie zlewamy powstały kompot do miski.
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Gdy napęcznieje rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i łączymy z ciepłym kompotem. Tak powstałą galaretkę odstawiamy do wystygnięcia, gdy będzie zimna zalewamy nią jagielnik.

Gotowy jagielnik chłodzimy w lodówce do stężenia galaretki.
Przed podaniem wyjmujemy na chwilę na blat, by spód ciasta dał nam się łatwo pokroić

Wydrukuj


Podobne wpisy

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, dżemy zrobione 🙂 Truskawki w sezonie jem codziennie! dodaje je do sałatek, zjadam same, wypijam w koktajlach, przygotowuję desery 🙂 zwyczajne TruskawkoweLove 🙂 Zapraszam Was zatem na pyszne i zdrowe muffiny 🙂 bez cukru! bez białej mąki! bez mleka! bez masła!  […]



20 thoughts on “dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *