zdrowe CIASTO marchewkowe

zdrowe CIASTO marchewkowe

Ciasto marchewkowe bardzo lubię. Moja ulubiona wersja zawiera cukier, masło i białą mąkę i niestety smakuje doskonale 😀
W związku z pewnymi zawirowaniami zdrowotnymi, przygotowałam je w wersji zdrowej 🙂
i powiem Wam, że piekłam je już 4 razy i za każdym razem wychodzi idealnie!

Jest słodkie, mocno wilgotne i bardzo aromatyczne 🙂
mi smakuje bardzo!

bez cukru! bez masła! bez białej mąki!

 

przepis na keksówkę o wymiarach 11x30cm

ciasto:
500 g marchewki (już obranej i startej na tarce o średnich oczkach)
300 g mąki orkiszowej typ 2000
2 dojrzałe banany
5 jaj
250 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka przyprawy do piernika

polewa:
50 g oleju kokosowego lub masła roślinnego
50 ml mleka migdałowego
50 g ciemnego kakao (ok. 2 czubate łyżki)
50 g ksylitolu (ok 3 łyżki)
+ migdały do posypania

ciasto:
Do miski wbijamy jajka. Dodajemy sól, przyprawę do piernika i ubijamy na wysokich obrotach miksera do lekkiego spienienia (tak by wszystkie składniki stanowiły jednolitą masę). Banany wkładamy do blendera i miksujemy na idealnie gładką masę. Płynne banany przelewamy do miski z jajkami, dolewamy olej i całość dokładnie miksujemy. Do tak przygotowanej masy dodajemy całą marchewkę i dokładnie mieszamy łyżką. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przy pomocy łyżki mieszamy. Gdy składniki się połączą, gotowe ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy ok. 60 minut – do suchego patyczka. Gotowe ciasto studzimy na kratce.

polewa:
wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka i podgrzewamy cały czas mieszając. Gotową polewą polewamy zimne ciasto marchewkowe i posypujemy migdałami.

!!! ze względu na zawarte w cieście banany i marchewkę najlepiej zjeść je w przeciągu 3 dni !!!

 

Wydrukuj


Podobne wpisy

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

W ostatnim czasie miałam przyjemność uczestnictwa w warsztatach kulinarnych „Tradycyjnie smakuj życie” zorganizowanych przez producenta świeżych soków Victoria Cymes Sp. z o.o.  prowadzonych przez Sandrę Kotowicz – Top Chef. Warsztaty odbyły się w studiu kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy danie główne i […]



16 thoughts on “zdrowe CIASTO marchewkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *