WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

wiśniowiec, to kolejne moje wspomnienie z dzieciństwa. Wyobraźcie sobie dziewczynkę, która biega od stolnicy do piekarnika i z powrotem, podjadając w między czasie potrzebne do ciasta wiśnie i stale pytając, długo jeszcze? 🙂
tak, to ja!
Ciasto jest pracochłonne, faktycznie robi się je długo, gdyż wymaga upieczenia 3 osobnych placków, ale WARTO!

 

przepis na tortownicę o średnicy 21cm.

ciasto:
500g mąki pszennej typ 480
250g masła
4 żółtka
200g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

piana:
4 białka
3 łyżki ksylitolu
1 kisiel wiśniowy

+ 400g mrożonych wiśni (rozmrozić na sitku)

krem:
200g masła

700ml mleka
3 łyżki ksylitolu
1 laska wanilii
4 żółtka
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
lub jeśli nie chcemy się „bawić”2 budynie waniliowe

+ opcjonalnie 100ml rumu

polewa:
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka ksylitolu

 

 

ciasto:
do dzierży robota planetarnego wkładamy: mąkę, masło, żółtka, jogurt, ksylitol i proszek do pieczenia. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 6 równych części. Chowamy do lodówki.

piana:
do dzierży robota planetarnego wkładamy białka i ubijamy. Gdy piana zacznie robić się sztywna dodajemy ksylitol. Gdy zawartość dzieży pięknie się błyszczy, zmieszamy obroty i dodajemy kisiel. Pianę dzielimy na 3 równe części.

wiśnie:
rozmrażamy i odciskamy z soku i wody. Dzielimy na 3 równe części.

pieczenie:
spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zaciskamy obręcz. Wyjmujemy z lodówki 2 części ciasta. Pierwszą część rozwałkowujemy na kształt koła tak, aby pasowała do rozmiaru naszej tortownicy (nie wyklejamy boków) i wkładamy ją wylepiając dokładnie całe dno. Na cieście rozkładamy 1 część piany, na pianie układamy 1 część wiśni i całość przykrywamy drugim rozwałkowanym krążkiem ciasta. Tak przygotowany placek wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika, funkcja grzania termoobieg i pieczemy ok 25 minut. Studzimy.
Czynność tą powtarzamy 3 razy.

krem:
500ml mleka wlewamy do rondelka, dodajemy ksylitol, nasionka z wanilii oraz skórkę i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałych 200ml mleka rozpuszczamy mąkę i żółtka. Gdy nasze mleko zaczyna wrzeć, wlewamy żółtka z mąką i mlekiem. Intensywnie mieszamy by nie powstały nam grudki. Studzimy.
Ciepłe masło ucieramy przy pomocy miksera na puszystą masę. Dodajemy stopniowo – po 1 łyżce – zimnego budyniu stale mieszają aż do wykorzystania całości.  Na koniec dodajemy rum (opcjonalnie). Całość dokładnie mieszamy i dzielimy na 2 części.

 

 

składanie ciasta (w torownicy):
dno tortownicy wykładamy folią spożywcza i spinamy rant. W tortownicy układamy:  pierwszy placek, następnie 1/2 kremu, drugi placek, kolejno 1/2 kremu i przykrywamy całość trzecim plackiem. Dobrze dociskamy. Całość zawijamy folią spożywczą i odstawiamy na blat na ok. 2 godziny, aby ciasto złapało wilgoć. Po tym czasie chowamy na noc do lodówki.
Następnego dnia odwijamy ciasto z folii, wyjmujemy z tortownicy, układamy na paterze/talerzu i polewamy polewą. Przechowujemy w lodówce. Na chwilę przed podaniem wyjmujemy. Kroimy ostrym nożem i sprawnym ruchem reki, krojąc a nie naciskając na ciasto! Inaczej krem nam wypłynie i ciasto się rozwali.

polewa:
Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i zagotowujemy. Gotową polewą, dekorujemy ciasto.

 

 

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKO – najważniejszy symbol i element Świąt Wielkanocnych. Zawsze w tym czasie gości na naszych stołach pod różną postacią: faszerowane, w sosie, z chrzanem, w sałatkach, w pasztetach, w pieczeniach, w żurku i wielu wielu innych formach. Dziś zapraszam Was na JAJKA faszerowane PASTĄ z […]

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]



20 thoughts on “WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *