lekka SAŁATKA z tuńczyka

lekka SAŁATKA z tuńczyka

Kocham sałatki! i te lekkie i te bardziej treściwe 🙂 często goszczą na naszym stole i w lunch box-ie w pracy. Zapraszam Was dziś na mój klasyk – sałatkę w tuńczyka. Robi się ją bardzo szybko i smakuje ona doskonale! Świetnie sprawdzi się w formie obiadu czy kolacji, ale równie dobrze wypadnie na wielkanocnym stole! bowiem ma ona swoich miłośników wszędzie 🙂

 

przepis na 2 spore porcje obiadowe lub 1 salaterkę na stół:

100g ryżu basmati (waga suchego ryżu)
1 łyżeczka masła klarowanego
4 jajka
2 duże kiszone ogórki
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
125g (w mała puszka) kukurydzy
1 pęczek szczypiorku
1-2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (jeśli używamy, możemy zastąpić majonezem)
1 łyżka musztardy rosyjskiej
sól, pieprz

ryż wsypujemy do garnka, dolewamy wodę (na ok. 1 cm ponad powierzchnię ryżu), dodajemy masło klarowane, odrobinę soli i gotujemy 15 minut. Gotowy ryż przekładamy do miski do wystygnięcia. Jajka gotujemy na twardo (9-10 minut od momentu kipienia), studzimy, obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do ryżu. Ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę – wkładamy do miski. Kukurydzę i tuńczyka odcedzamy z zalewy – dodajemy do miski. Szczypiorek kroimy i wsypujemy do reszty składników.
Z jogurtu, musztardy soli i pieprzy robimy sos – dokładnie mieszamy i dodajemy do pozostałych składników. Całą sałatkę dokładnie ale delikatnie mieszamy i odstawiamy na 1-2 godziny do przegryzienia.

pyszna! 🙂

Wydrukuj

Podobne wpisy

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKO – najważniejszy symbol i element Świąt Wielkanocnych. Zawsze w tym czasie gości na naszych stołach pod różną postacią: faszerowane, w sosie, z chrzanem, w sałatkach, w pasztetach, w pieczeniach, w żurku i wielu wielu innych formach. Dziś zapraszam Was na JAJKA faszerowane PASTĄ z […]

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

pulpeciki z indyka w sosie pomidorowo-porowym z kaszą jęczmienną wiejską

Pyszny, zdrowy i lekki obiad 🙂 Idealny do zabrania w luch box do pracy 🙂 przepis dla 2 osób 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej (ok. 1/2 szklanki) 200ml wody duża szczypta soli 1 łyżeczka masła Kaszę wsypujemy do sitka i przepłukujemy pod bieżącą wodą. Przekładamy ją […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *