JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKO – najważniejszy symbol i element Świąt Wielkanocnych. Zawsze w tym czasie gości na naszych stołach pod różną postacią: faszerowane, w sosie, z chrzanem, w sałatkach, w pasztetach, w pieczeniach, w żurku i wielu wielu innych formach. Dziś zapraszam Was na JAJKA faszerowane PASTĄ z CHRZANU, CYTRYNY i AWOKADO. Tak nadziane jajka są lekkie, delikatne i wiosennie świeże 🙂 musicie koniecznie spróbować 🙂

przepis na 6 jajek (12 faszerowanych połówek)

6 jajek

farsz:
1 duże i miękkie awokado
1-2 łyżki chrzanu
skórka z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
pęczek natki pieruszki
pęczek szczypiorku
sól/pieprz
+ kawałek cytryny do dekoracji

marynata do barwienia jajek:
3 podłużne buraki
3 liście laurowe
1/2 łyżeczki majeranku
1 łyżka octu jabłkowego
1 litr wody

marynata:
buraki obieramy i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do garnka, dodajemy wszystkie przyprawy, zalewamy wodą i gotujemy ok 30 minut. Studzimy.

jajka:
jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy i obieramy. Tak przygotowane wkładamy do lekko ciepłej marynaty i barwimy je na pożądany kolor – ja chciałam aby tylko delikatnie się zabarwiły, więc moje jajka leżały w marynacie 1 godzinę, ale jeśli chcesz mieć bardziej różowe, możesz zostawić je i na całą noc.

farsz:
jajka kroimy na pół. Wyjmujemy żółtka i wkładamy do blendera. Białka układamy na ozdobnym talerzu. Do żółtek dodajemy: obrane awokado, pietruszkę, chrzan, sok i skórkę z cytryny, sól i pieprz. Miksujemy na gładki krem. Gotowy farsz przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy farsz do białka jajka. Dekorujemy kawałkiem cytryny i pokrojonym drobniutko szczypiorkiem.

Wydrukuj

Podobne wpisy

gołąbki z młodej kapusty z pulpecikami w sosie koperkowym

gołąbki z młodej kapusty z pulpecikami w sosie koperkowym

Wiosna i słońce rozpanoszyły się na straganach na dobre! Ostatnio będąc na zakupach zobaczyłam piękną młodą kapustę! i już wiedziałam, że będą z niej gołąbki. Zapraszam zatem na obiad!   farsz – na ok 16 gołąbków 5 dużych ziemniaków (starych) ½ szklanki ryżu ½ szklanki […]

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

wiśniowiec, to kolejne moje wspomnienie z dzieciństwa. Wyobraźcie sobie dziewczynkę, która biega od stolnicy do piekarnika i z powrotem, podjadając w między czasie potrzebne do ciasta wiśnie i stale pytając, długo jeszcze? 🙂 tak, to ja! Ciasto jest pracochłonne, faktycznie robi się je długo, gdyż […]



28 thoughts on “JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *