Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem, perłowymi cebulkami i dymionym masłem – podsumowanie pysznych warsztatów kulinarnych z SOKOŁÓW

Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem,  perłowymi cebulkami i dymionym masłem – podsumowanie pysznych warsztatów kulinarnych z SOKOŁÓW

16/03/2018 uczestniczyłam w wielkanocnych warsztatach kulinarnych, zorganizowanych przez Sokołów.

Warsztaty odbyły się w studiu kulinarnych CookUp na warszawskim Mokotowie, a prowadzili je Sandra Kotowicz – finalistka ostatniej edycji programu TopChef  i Tomek Królikowski 🙂

 

 

podczas warsztatów przygotowywaliśmy takie potrawy jak

 1. BIAŁĄ KIEŁBASĘ Sokołów Naturrino w białym winie ze szpinakiem, perłowymi cebulkami i dymionym masłem
2. MUS warzywny z domowymi piklami na klasycznej grzance (z wykorzystaniem pasztetu warzywnego Sokołów z gruntu dobre)
3. duszona WOŁOWINA z koniakiem, brunatnymi pieczarkami oraz słodkimi ziemniakami z gałką muszkatołową
4. karmelizowany SCHAB wieprzowy z konfiturą z czerwonej cebuli
wszystkie potrawy były pyszne! ale jedna z nich smakowała mi szczególnie i to właśnie na nią podzielę się z Wami przepisem. Od dnia warsztatów przygotowywałam ją w domu już 3 razy! Zawsze wychodzi pysznie a i goście byli zaskoczeni, że to „tylko” biała kiełbasa!

 

Biała kiełbasa w białym winie ze szpinakiem, perłowymi cebulkami i dymionym masłem

składniki na 5 porcji:

5 białych kiełbas Sokołów Naturrino
120 ml białego wytrawnego wina
100 g szpinaku baby
100 g cebulek perłowych
1 mała cukinia
20 g miodu
50 g suszonych pomidorów
sól/pieprz

100 g masła*
1 garść siana

* jednorazowo możemy udymić więcej masła, wtedy przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce – ja przygotowuję od razu kostkę, czyli 200g.

 

dymienie masła:
Do dużego garnka wkładamy małą miseczkę z garścią siana. Na dnie garnka (obok miski) kładziemy kostkę masła (w kilku kawałkach – ja kroję na 4). Podpalamy siano i jak zacznie się już palić zdmuchujemy płomień i szybkim ruchem przykrywamy garnek pokrywką. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy gotowe dymione masło.

przygotowanie potrawy:
Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę i kroimy ją w plastry. Cebulki odsączamy z zalewy, suszone pomidory kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulkę i pokrojone pomidory, całość smażymy chwilę, po czym dodajemy miód i karmelizujemy.  Cukinię myjemy, kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy ją do skarmelizowanych cebulek i pomidorów. Dodajemy pokrojoną kiełbasę i całe danie dusimy na dużym ogniu często mieszając, stopniowo podlewając winem. Pod koniec smażenia dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

 

zdjęcia zamieszczone w poście są własnością Sokołów 🙂

dziękuję za zaproszenie i do szybkiego zobaczenia!

Wydrukuj


Podobne wpisy

KONKURS z okazji 2 urodzin bloga

KONKURS z okazji 2 urodzin bloga

Dokładnie 2 lata temu, 10/04/2016 pojawił się pierwszy wpis na moim BLOGU! Jako wesoła dwulatka, już pewnie stoję na nogach i zaczynam brać świat pełnymi garściami 🙂 – to był pyszny rok!     z tej okazji mam dla Was  konkurs w którym do wygrania […]

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKO – najważniejszy symbol i element Świąt Wielkanocnych. Zawsze w tym czasie gości na naszych stołach pod różną postacią: faszerowane, w sosie, z chrzanem, w sałatkach, w pasztetach, w pieczeniach, w żurku i wielu wielu innych formach. Dziś zapraszam Was na JAJKA faszerowane PASTĄ z […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *