bezowe GNIAZDKA z lemon curd

bezowe GNIAZDKA z lemon curd

Bezy kocham miłością wielką!
Odkąd je piekę, zawsze mam ich zapach w swojej spiżarni w razie „W” bo świetnie się przechowują!
Beza z dodatkiem LemonCurd jest mistrzostwem świata!
Słodko i kwaśno i cytrynowo i słodko jednocześnie!

Beziki doskonale sprawdzą się jako deser po wielkanocnym obiedzie. Są genialne! ponieważ wszystko można przygotować kilka dni wcześniej, a tuż przed podaniem złożyć w całość 🙂

 

przepis na ok. 12 sztuk

beziki:
4 białka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka octu jabłkowego

LemonCurd:
4 żółtka
1 cytryna (sok + skórka)
50g cukru
50g masła

beziki:
białka ubijamy na wysokich obrotach miksera do momentu aż nasza piana będzie plastyczna. Czyli nie rzadka ale nie super sztywna. Jeśli podczas wyjęcia trzepaczki z piany tworzy am się taki opadający języczek, a piana jeszcze nie jest sztywna, jest to IDEALNY moment by dodać cukier. Cukier dodajemy partiami – po ok. 1 łyżce – stale ubijając. Gdy dodamy cukier, ubijamy każdą porcję ok. 2-3 minut aby cukier dobrze się rozpuścił. Gdy zużyjemy cały cukier, nasza piana będzie piękna, sztywna i szkliście błyszcząca. Na sam koniec ubijania dodajemy ocet jabłkowy. Ubijamy jeszcze przez moment do połączenia składników. Szybkim ruchem przekładamy naszą pianę do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy urocze gniazdka bezowe na blachę wyłożoną papierem do pieczeni.  Bezy wkładamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni, funkcja grzania termoobieg i suszymy je przez ok 60 minut. Po upływie tego czasu sprawdzamy delikatnie czy gniazdka się wysuszyły. Studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami.

LemonCurd:
do rondelka dodajemy masło, cukier, skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny. Dokładnie wszystko mieszamy i zagotowujemy. Gdy zawartość garnka zaczyna wrzeć, dodajemy żółtka (stale gotujemy) i bardzo energicznie mieszamy do uzyskania gęstego i gładkiego kremu. Jeszcze gorący LemonCurd przekładamy do słoiczka i zakręcamy. Gdy wystygnie przechowujemy w lodówce. Z tej porcji wychodzi ok. 320ml kremu.

 

 

przed podaniem:
LomonCurd przekładamy do worka cukierniczego, odcinamy końcówkę i nadziewamy nasze gniazdka kremem. Podajemy od razu.

 

Wydrukuj


Podobne wpisy

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKA faszerowane pastą z chrzanu, cytryny i awokado

JAJKO – najważniejszy symbol i element Świąt Wielkanocnych. Zawsze w tym czasie gości na naszych stołach pod różną postacią: faszerowane, w sosie, z chrzanem, w sałatkach, w pasztetach, w pieczeniach, w żurku i wielu wielu innych formach. Dziś zapraszam Was na JAJKA faszerowane PASTĄ z […]

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

wiśniowiec, to kolejne moje wspomnienie z dzieciństwa. Wyobraźcie sobie dziewczynkę, która biega od stolnicy do piekarnika i z powrotem, podjadając w między czasie potrzebne do ciasta wiśnie i stale pytając, długo jeszcze? 🙂 tak, to ja! Ciasto jest pracochłonne, faktycznie robi się je długo, gdyż […]



18 thoughts on “bezowe GNIAZDKA z lemon curd”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *