SERNIK waniliowy z białą czekoladą i prażonymi orzechami

SERNIK waniliowy z białą czekoladą i prażonymi orzechami

Aksamitny, ciężki, prawdziwie serowy i bardzo aromatyczny. Będzie idealny dla wielbicieli słodkich deserów 🙂

przepis na sernik o średnicy 24cm (ok. 12 kawałków)

SPÓD
100g maślanych herbatników
50g prawdziwego masła

SERNIK
1kg sera trzykrotnie zmielonego
150g prawdziwego masła
50g cukru pudru
3 jajka
150ml ciepłego mleka
60g mąki ziemniaczanej (ok. 2łyżki)
100g kandyzowanej skórki z pomarańczy
2 łyżki pasty waniliowej

POLEWA:
1 tabliczka białej czekolady
3 łyżki jogurtu naturalnego

+ 3 łyżki posiekanych orzechów ziemnych (bez soli)

SPÓD:
Herbatniki wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Masło roztapiamy. Gorące masło wlewamy do rozdrobnionych herbatników i mieszamy przez chwilę do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, na papier przekładamy spód i dobrze dociskając dłonią wylepiamy go. Odstawiamy na bok.

SERNIK
Masło ucieramy z cukrem i pastą waniliową przy pomocy miksera na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo po 1 jajku – stale ucierając. Do tak przygotowanej masy, dodajemy porcjami ser i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania dolewamy ciepłe mleko, gdy połączy się ono z masą serową dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną.  Gotowy sernik wylewamy na wcześniej przygotowany spód i wyrównujemy łyżką Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (na dnie piekarnika wstawiamy naczynie ze szklanką zimnej wody).
Pieczemy: pierwsze 15 minut w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół, kolejne 60 minut w temperaturze 150 stopni funkcja grzania góra/dół. Po zakończonym pieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika na ok. 15 minut, po tym czasie wyjmujemy sernik i studzimy go. Gdy jest zimny!, ostrym nożem odcinamy go od brzegów tortownicy i zdejmujemy obręcz.

POLEWA:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy będzie płynna dodajemy stopniowo jogurt i energicznie mieszając łączymy je ze sobą. Tak przygotowaną czekoladą polewamy nasz sernik.

Orzechy prażymy na suchej patelni. Gdy będą rumiane posypujemy nimi sernik.

Wydrukuj

Podobne wpisy

cytrynowy SERNIK z LemonCurd na 2 urodziny bloga

cytrynowy SERNIK z LemonCurd na 2 urodziny bloga

Dokładnie 2 lata temu 10/04/2016 pojawił się pierwszy wpis na moim BLOGU! Jako wesoła dwulatka, już pewnie stoję na nogach i zaczynam brać świat pełnymi garściami 🙂 – to był pyszny rok! Kilkanaście spotkań z blogerami i pasjonatami gotowania, prawie 150 opublikowanych dla Was przepisów, […]

domowe LODY waniliowe z pysznym sosem na bazie Zdrowego Oleju Makowego od GreenSpoon

domowe LODY waniliowe z pysznym sosem na bazie Zdrowego Oleju Makowego od GreenSpoon

Kocham lody! prawie tak samo jak bezy, gofry i sernik 🙂 Uwielbiam te z dobrej włoskiej lodziarni, lubię niektóre z sieciówek, ale najbardziej smakują mi domowe! Przygotowane z dobrych składników, bez polepszaczy i innych składników niewiadomego pochodzenia. Dziś zapraszam Was na lody waniliowe, podane z […]



16 thoughts on “SERNIK waniliowy z białą czekoladą i prażonymi orzechami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *