czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂

przepis na 4 torciki

biszkopt:
5 jaj
2 łyżki oleju
135g mąki
1 czubata łyżka kakao
50g mlecznej czekolady z orzechami
2 łyżki ksylitolu

krem:
200ml śmietany 30%
1 mały serek mascarpone
1 gorzka czekolada
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 łyżka pasty waniliowej

poncz:
1 szklanka mocnej herbaty
100ml whisky Jack Daniel`s Fire

+ do dekoracji
truskawki
miechunka
praliny Ferrero Rocher

 

 

biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, obie mąki przesiewamy. Do miski (dzierży miksera) przelewamy białka, dodajemy sól i ubijamy. Podczas ubijania, gdy masa nam się dobrze spieniła dodajemy ksylitol stale ubijając aż piana będzie szklista. Bo tak błyszczących białek dodajemy żółtka – po 1 sztuce co kilka sekund. Następnie dodajemy mąkę z kakao – po łyżce i mieszamy na najmniejszych obrotach. Na sam koniec dodajemy startą ma tarce czekoladę i dokładnie mieszamy szpatułką. Gdy nasz biszkopt jest gotowy, wlewamy go do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 40-45 minut.  Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy w formie. Gdy będzie zimny, wyjmujemy go z blaszki, odklejamy papier i wycinamy przy pomocy szklanki 12 krążków.

 

krem:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – studzimy. Do dzierży miksera wlewamy śmietanę, pastę waniliową, dodajemy mascarpone i ubijamy na gładki krem. Pod koniec ubijanie dolewamy zimną czekoladę i dodajemy otartą skórkę z pomarańczy. Krem przekładamy do miski i chłodzimy w lodówce minimum 30 minut.

 

poncz:
Zimną herbatę łączymy z whisky.

 

mini torciki – składanie:
Każdy krążek biszkoptu zanurzamy na kilka sekund w ponczu i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby ściekły. Krem wyjmujemy z lodówki i przekładamy go do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Układamy kolejno: biszkopt + porcja kremu + biszkopt + porcja kremu + biszkopt + porcja kremu + dekoracja (u mnie truskawki, miechunka i pralinka FerreroRocher)

podajemy od razu po złożeniu, lub składamy i całość przechowujemy w lodówce do momentu przybycia gości.

Czekolada, pomarańcza, wanilia i cynamon to moje połączenie idealne!

 

Wydrukuj


Podobne wpisy

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂 przepis na ok. 10 niedużych ptysi ciasto: 125ml wody 60g masła 80g mąki pszennej typ 480 szczypta soli 2 jajka frużelina malinowa: 400g […]

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

wiśniowiec, to kolejne moje wspomnienie z dzieciństwa. Wyobraźcie sobie dziewczynkę, która biega od stolnicy do piekarnika i z powrotem, podjadając w między czasie potrzebne do ciasta wiśnie i stale pytając, długo jeszcze? 🙂 tak, to ja! Ciasto jest pracochłonne, faktycznie robi się je długo, gdyż […]



28 thoughts on “czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *