WYTRAWNE mini BABECZKI z pastą tuńczykowo-fasolową z papryką i kaparami

WYTRAWNE mini BABECZKI z pastą tuńczykowo-fasolową z papryką i kaparami

Pyszna i bardzo efektowna przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂

przepis na 24 babeczeki

24 gotowych wytrawnych korpusów do babeczek lub

ciasto:
240g mąki
120g masła
25g smalcu
2 jajka
szczypta proszku do pieczenia
szczypta cukru
1/2 łyżeczki soli

pasta:
1 puszka białej fasoli
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
150g serka kanapkowego
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz

+

1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1 mały słoiczek kaparów
1/2 pęczka natki pietruszki

ciasto:
wszystkie składniki wkładamy do miski/na stolnicę i zagniatamy elastyczne ciasto. Posypujemy je mąką, zawijamy w folię i wkładamy na ok godzinę do zamrażarki lub na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu, odrywamy kawałek ciasta, rozwałkowujemy na ok 2-3mm, wycinamy krążki i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Pieczemy a złoty kolor w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania góra/dół przez ok. 12-15 minut. Studzimy.

pasta:
białą fasolę, tuńczyka (odlewamy sos) oraz serek kanapkowy wkładamy do blendera i miksujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. Gotową pastę chłodzimy w lodówce przez ok. 30 minut.

mini babeczki:
Gotową i schłodzoną pastę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i nadziewamy gotowe korpusy. Babeczki dekorujemy papryką, kaparami i natką pietruszki.

Wydrukuj

Podobne wpisy

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂 przepis na ok. 10 niedużych ptysi ciasto: 125ml wody 60g masła 80g mąki pszennej typ 480 szczypta soli 2 jajka frużelina malinowa: 400g […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *