rolowane sznycle z indyka podane z sałatką w towarzystwie Zdrowego Oleju z Czarnuszki tłoczonego na zimno GreenSpoon

rolowane sznycle z indyka podane z sałatką w towarzystwie Zdrowego Oleju z Czarnuszki tłoczonego na zimno GreenSpoon

Indyk jest kolejną rzeczą (zaraz po kaszy jaglanej) z którą się stopniowo zaprzyjaźniam 🙂 w ostatnim czasie przygotowuję go na milion sposobów! w formie zapiekanej rolady, mięsa na kanapkę czy uroczych roladek podawanych z sałatką 🙂 Zapraszam Was dziś na danie HIT! rolowane sznycle będą gwiazdą karnawałowej domówki, zrobią dobre wrażenie na teściowej oraz wypadną doskonale w oczach domowników.

przepis na 6 roladek + sałatka

roladki
6 sznycli z indyka
sól
przyprawa do drobiu (u mnie podlaska)
1 słoiczek warzywnych pikli (ogórki, cebulka, kukurydza)
6 długich wykałaczek

panierka
2 jajka
1 pełna łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka sosu sojowego
pieprz do smaku
2-3 łyżki mąki ryżowej (można zastąpić pszenną)
+ masło klarowane do smażenia

sałatka
1 opakowanie mixu sałat
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
3 łodygi selera naciowego
czarny sezam

sos do sałatki
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki musztardy delikatesowej
2 łyżeczki octu z czerwonego wina
8 łyżek oliwy z oliwek
1-2 łyżeczki Zdrowego Oleju z Czarnuszki Tłoczonego Na Zimno GreenSpoon

 

 

mięso:
Sznycle rozbijamy tłuczkiem do mięsa na kotlety. Każdy posypujemy solą i przyprawą do drobiu z obu stron – odkładamy. Pikle kroimy na mniejsze kawałki i nabijamy je na wykałaczki – na ok 10cm wysokości (mniej więcej tyle ile maja wysokości nasze kotlety). Tak przygotowane szaszłyki z pikli owijamy dokładnie sznyclami by powstały rulony na patykach. Wszystkie składniki panierki dokładnie mieszamy. Masło klarowane rozpuszczamy na patelni. Każdy rulon obtaczamy dokładnie w naszej panierce i układamy na patelni. Smażymy na złoty kolor. Gotowe układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by wchłonęły nadmiar tłuszczu.

sałatka:
Mix sałat przekładamy do miski. Papryki myjemy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Seler naciowy myjemy i kroimy w drobne plasterki. Wszystkie składniki sosu do sałatki dokładnie mieszamy i polewamy naszą sałatkę. na koniec posypujemy czarnym sezamem.

_____________________________________

Zdrowy Olej z Czarnuszki Green Spoon tłoczony na zimo, nierafinowany i niefiltrowany, to dzieło mistrzów tradycyjnej olejarni, których wiedza zaczerpnięta jest z rodzinnych ekologicznych tradycji. Nasz olej z czarnuszki tworzony z artyzmem i pasją charakteryzuje się intensywnym korzenno-ziołowym zapachem i wyrazistym ziołowym smakiem z nutą goryczy (źródło

 

przepis powstał przy współpracy z marką Green Spoon food & lifestyle

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

KONKURS z okazji 2 urodzin bloga

KONKURS z okazji 2 urodzin bloga

Dokładnie 2 lata temu, 10/04/2016 pojawił się pierwszy wpis na moim BLOGU! Jako wesoła dwulatka, już pewnie stoję na nogach i zaczynam brać świat pełnymi garściami 🙂 – to był pyszny rok!     z tej okazji mam dla Was  konkurs w którym do wygrania […]

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

INDYK w sosie miodowo-maślanym, PURE marchewkowo-selerowe i SAŁATKA z orzeźwiającym dipem

W ostatnim czasie miałam przyjemność uczestnictwa w warsztatach kulinarnych „Tradycyjnie smakuj życie” zorganizowanych przez producenta świeżych soków Victoria Cymes Sp. z o.o.  prowadzonych przez Sandrę Kotowicz – Top Chef. Warsztaty odbyły się w studiu kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie. Podczas warsztatów przygotowywaliśmy danie główne i […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *