mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂

przepis na ok. 10 niedużych ptysi

ciasto:
125ml wody
60g masła
80g mąki pszennej typ 480
szczypta soli
2 jajka

frużelina malinowa:
400g mrożonych malin
2-4 łyżki cukru/ksylitolu
1/2 szklanki wody
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
odrobina zimnej wody

krem:
200ml śmietany 36%
250g serka mascarpone
1 łyżeczka pasty waniliowej
sok z 1/4 cytryny

+ ewentualnie
1/2 mlecznej lub gorzkiej czekolady do dekoracji

ptysie:
Wodę z masłem zagotowujemy. Na gotującą się wodę, szybkim ruchem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy – gdy ciasto odchodzi od garnka i jest szkliste, zdejmujemy garnek z pola grzania. Do gorącego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy masę do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z gwiazdkową tylką i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyciskając zachowujemy odstępy między ciastkami, ponieważ trochę nam urosną 🙂 Tak przygotowane ptysie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, funkcja grzania termoobieg i pieczemy 25-30 minut na złoty kolor. Studzimy. Zimne przecinamy na pół.

frużelina malinowa:
Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy maliny, cukier/ksylitol i gotujemy kilka minut. Gdy maliny zaczną nam się rozpadać, rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z zimną woda i wlewamy do gotujących się malin energicznie mieszając. Frużelina jest gotowa! Jeszcze gorącą rozkładamy na połówkach ptysi i zostawiamy do wystygnięcia.

krem:
Do dzierży miksera wkładamy śmietanę, serek mascarpone, pastę waniliową i sok z cytryny. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera kilka minut do czasu, aż powstanie puszysty krem. Gotowy krem przekładamy do miski i schładzamy w lodówce przez ok 30 minut.

przygotowanie ptysi:
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z gwiazdkową końcówką i wyciskamy go na frużelinę. Następnie ptysia przykrywamy drugą częścią ciastka. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomocą łyżki dekorujemy ptysie.

Wydrukuj

Podobne wpisy

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

PIEROGI z malinami w karmelowo-orzechowym sosie

W ubiegły piątek zostałam zaproszona przez Lenę i Bartka z bloga Przepisy Tradycyjne  na wielką pierogową ucztę, która odbyła się w Studiu Kulinarnym CookUp na warszawskim Mokotowie, organizowana przez markę KAMIS. Lena z Bartkiem przygotowali pierogi z truskawkami, twarogiem i miętą, polane pysznym waniliowo-pieprznym sosem 🙂 […]



26 thoughts on “mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *