mini GOFRY z pastą z awokado, pstrągiem łososiowym i kiełkami z buraka

mini GOFRY z pastą z awokado, pstrągiem łososiowym i kiełkami z buraka

Pyszna i bardzo efektowna przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂

 

przepis na 24 przekąski

wytrawne gofry – 6 sztuk:
80g mąki pszennej typ 480
80g mąki pszennej tym 1850
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200ml mleka
40ml oleju
1 jajko
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

pasta z awokado:
3 dojrzałe awokado
garść kolendry
garść prażonych ziaren słonecznika
sól
sok z 1/4 cytryny

+
300g pstrąga łososiowego wędzonego w plastrach
kiełki buraka
24 wykałaczki

gofry:
Włączamy gofrownicę do nagrzewania. Do miski wsypujemy obie mąki. Dodajemy proszek do pieczenia, mleko, olej, wszystkie przyprawy i żółtko. Wszystko dokładnie mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Smażymy gofry na złoty kolor (3-6 minut – w zależności od mocy gofrownicy), studzimy na kratce. Każdego gofra przecinamy na 4 części – na krzyż tak, aby powstały nam 4 trójkąty.

pasta z awokado:
Awokado wydrążamy łyżką i przekładamy do misy blendera, dodajemy uprażony słonecznik, sól, kolendrę i sok z cytryny. Blendujemy kilka sekund do połączenia składników.

przygotowanie przekąski:
Na gofrowe trójkąciki nakładamy porcję pasty z awokado. Pstrąga łososiowego zwijamy w rulon, nabijamy na wykałaczkę i umieszczamy na paście. Całość dekorujemy kiełkami z buraka.

 

Wydrukuj


Podobne wpisy

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂 przepis na ok. 10 niedużych ptysi ciasto: 125ml wody 60g masła 80g mąki pszennej typ 480 szczypta soli 2 jajka frużelina malinowa: 400g […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *