mini BABECZKI z waniliowo-pomarańczowym kremem z granatem i tymiankiem

mini BABECZKI z waniliowo-pomarańczowym kremem z granatem i tymiankiem

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂

przepis na 12 babeczek

12 gotowych korpusów babeczek lub

ciasto:
120g mąki
60g masła
12g smalcu
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

krem:
100ml śmietany 36%
125g serka mascarpone
1 łyżeczka pasty waniliowej
sok z 1/4 cytryny
skórka z 1/2 pomarańczy

+
ziarenka z 1/2 granatu
kilka gałązek tymianku

ciasto:
wszystkie składniki wkładamy do miski/na stolnicę i zagniatamy elastyczne ciasto. Posypujemy je mąką, zawijamy w folię i wkładamy na ok godzinę do zamrażarki lub na kilka godzin do lodówki. Po schłodzeniu, odrywamy kawałek ciasta, rozwałkowujemy na ok 2-3mm, wycinamy krążki i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Pieczemy a złoty kolor w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania góra/dół przez ok. 12-15 minut. Studzimy.

krem:
Do dzierży miksera wkładamy śmietanę, serek mascarpone, pastę waniliową, skórkę z pomarańczy i sok z cytryny. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera kilka minut do czasu, aż powstanie puszysty krem. Gotowy krem przekładamy do miski i schładzamy w lodówce przez ok 30 minut.

mini babeczki:
krem waniliowy przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Porcje kremu wyciskamy do korpusów babeczek. Dekorujemy ziarenkami granatu i gałązkami tymianku.

Wydrukuj

Podobne wpisy

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂 przepis na ok. 10 niedużych ptysi ciasto: 125ml wody 60g masła 80g mąki pszennej typ 480 szczypta soli 2 jajka frużelina malinowa: 400g […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *