FIGA z MAKIEM czyli drożdżowe kuleczki w czekoladzie z nadzieniem makowo-figowym

FIGA z MAKIEM czyli drożdżowe kuleczki w czekoladzie z nadzieniem makowo-figowym

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂

przepis na 12 kuleczek

CIASTO:
200g mąki
1 jajko
1 łyżka cukru cukru
25 g drożdży
90 ml mleka
30g rozpuszczonego masła

NADZIENIE:
350g suchego maku
600ml gorącego mleka
3 łyżki miodu
100g masła
garść żurawiny
2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy
6-8 suszonych fig

lub 450g gotowej masy makowej ulubionej firmy + 6-8 suszonych fig

+
1 jajko do posmarowania drożdżówek
2 gorzkie lub mlecze czekolady
20szt. pistacji + kolorowe posypki
12 długich wykałaczek

MAK:
mak płuczemy, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 35-40 minut. Gdy wystygnie mielimy go przez maszynkę do mięsa trzy razy – sitko z najmniejszymi oczkami. W garnku topimy masło, dodajmy miód oraz bakalie. Smażymy przez chwilę i dodajemy przemielony mak. Smażymy często mieszając ok. 20 minut. Studzimy.

CIASTO:
Mąkę i cukier wsypać do miski, dodać jajka. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże – wlać do pozostałych składników i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać skórkę z pomarańczy i roztopione masło (nie gorące!). Gdy wszystkie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Pozostawiamy na stolnicy około 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło, po czym ponownie wyrabiamy dłońmi. Dzielimy je na 12 równych kulek. Każdą kuleczkę nadziewamy masą makową (około 1 łyżka) i dokładnie zlepiamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni na złoty kolor. Studzimy.

FIGA Z MAKIEM – efekt końcowy
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Wykałaczki wbijamy w środek kulek i zanurzamy je w czekoladzie, odkładamy na kratkę aby odciekły. Pistacje obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy kuleczki. Kulki możemy dekorować również kolorowymi posypkami.

 

 

Wydrukuj


Podobne wpisy

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

mini PTYSIE z malinową frużeliną i waniliowym kremem

Pyszna i bardzo efektowna słodka przekąska, która będzie idealnym dopełnieniem karnawałowej domówki, sylwestra, urodzin oraz innych imprez z udziałem finger foods 🙂 przepis na ok. 10 niedużych ptysi ciasto: 125ml wody 60g masła 80g mąki pszennej typ 480 szczypta soli 2 jajka frużelina malinowa: 400g […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *