drożdżowy kwiatuszek/zrywka z MAKIEM bez mleka, bez białej mąki, bez masła i bez cukru

drożdżowy kwiatuszek/zrywka z MAKIEM bez mleka, bez białej mąki, bez masła i bez cukru

Kocham mak i wszelkiego rodzaju makowce, drożdżówki i torty makowe prawie tak samo jak serniki! Dziś zapraszam Was na przepyszną drożdżówkę z wersji „bez” 🙂 musicie koniecznie spróbować!

 bez mleka! bez białej mąki! bez masła!  bez cukru!

przepis na 2 kwiatuszki po 8 drożdżówek każdy

ciasto:
1
00g mąki pszennej typ 1850 grubo mielonej
100g mąki orkiszowej typ 2000 drobno mielonej
200g mąki żytniej typ 720
2 jajka
1 łyżka ksylitolu
42 g drożdży (1 mała kostka)
150 ml mleka kokosowego (z kartonu)
50g rozpuszczonego masła roślinnego
skórka otarta z 1 cytryny

NADZIENIE:
350g suchego maku
600ml gorącego mleka kokosowego (z kartonu)
3 łyżki miodu
100g masła roślinnego
garść rodzynek
garść żurawiny
100g kandyzowanej skórki z pomarańczy

lub jeśli używacie 1 puszka (850g) ulubionej gotowej masy makowej

+ 1 jajko do posmarowania drożdżówek

 

 

MAK:
mak płuczemy, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 35-40 minut. Gdy wystygnie mielimy go przez maszynkę do mięsa trzy razy – sitko z najmniejszymi oczkami. W garnku topimy masło, dodajmy miód oraz bakalie. Smażymy przez chwilę i dodajemy przemielony mak. Smażymy często mieszając ok. 20 minut. Studzimy.

CIASTO:
Mąkę i ksylitol wsypujemy do miski i dodajemy jajka. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże – wlewamy do pozostałych składników, dodajemy skórkę z cytryny i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dolewamy roztopione masło (nie gorące!). Gdy wszystkie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Pozostawiamy na stolnicy około 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło, po czym ponownie wyrabiamy dłońmi. Dzielimy je na 2 części.

DROŻDŻÓWKI
1 kwiatek = 1/2 ciasta = 8 kawałków
1 część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy go dokładnie połową masy makowej. Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon i kroimy na 8 równych kawałków. Czynność tą powtarzamy z drugim kawałkiem ciasta. Gotowe drożdżówki układamy w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem. gotowego kwiatka smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania góra/dół przez 35 minut.

 

Wydrukuj

Podobne wpisy

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

wiśniowiec, to kolejne moje wspomnienie z dzieciństwa. Wyobraźcie sobie dziewczynkę, która biega od stolnicy do piekarnika i z powrotem, podjadając w między czasie potrzebne do ciasta wiśnie i stale pytając, długo jeszcze? 🙂 tak, to ja! Ciasto jest pracochłonne, faktycznie robi się je długo, gdyż […]

domowe LODY waniliowe z pysznym sosem na bazie Zdrowego Oleju Makowego od GreenSpoon

domowe LODY waniliowe z pysznym sosem na bazie Zdrowego Oleju Makowego od GreenSpoon

Kocham lody! prawie tak samo jak bezy, gofry i sernik 🙂 Uwielbiam te z dobrej włoskiej lodziarni, lubię niektóre z sieciówek, ale najbardziej smakują mi domowe! Przygotowane z dobrych składników, bez polepszaczy i innych składników niewiadomego pochodzenia. Dziś zapraszam Was na lody waniliowe, podane z […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *