świąteczny CZEKOLADOWO-PIERNIKOWO łamaniec z orzechami, popcornem i bakaliami

świąteczny CZEKOLADOWO-PIERNIKOWO łamaniec z orzechami, popcornem i bakaliami

Uwielbiam obdarowywać bliskich swoimi smakołykami. Ba! uważam że to jedne z najbardziej trafionych prezentów, ponieważ dawane są prosto z serca, z wielkim staraniem, z ogromną dbałością o detale i estetykę.

Zainspirowana przepisem na RockyRoad zawartym w niesamowitej książce Jamie Olivier „Świąteczne przepisy”, którą dostałam od Wyjątkowej osoby stworzyłam swoją wersję tego specjału!

jak wyszło? NIESAMOWICIE!

jak smakuje? MUSISZ KONIECZNIE SPRÓBOWAĆ! jest gorzkie i słodkie, piernikowe i pachnące świętami, chrupie i rozpływa się w ustach jednocześnie!

 

 

przepis na ok. 20 sporych kawałków:

250g ulubionej gorzkiej czekolady
15g płatków kokosowych
20g kandyzowanego imbiru
40g suszonej żurawiny
20g jagód goi
30g orzechów włoskich
20g kukurydzy popcorn
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżki oleju
1 arkusz papieru do pieczenia

Papier do pieczenia smarujemy odrobiną oleju. Czekoladę wraz z przyprawa do piernika rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do garnka wlewamy olej, wsypujemy kukurydzę i prażymy na popcorn – dokładnie wybieramy ten, który dobrze popękał, niepopękaną kukurydze wyrzucamy. Kandyzowany imbir i orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Do miski wrzucamy: płatki kokosowe, imbir, żurawinę, jagody goi, orzechy – mieszamy. Odkładamy 1 łyżkę, a resztę bakalii wrzucamy do rozpuszczonej czekolady – dokładnie łączymy je ze sobą. Dodajemy do czekolady 3/4 popcornu i ponownie mieszamy. Całą masę wykładamy na papier do pieczenia i równo rozkładamy. Na wierzchu posypujemy odłożonymi bakaliami i popcornem. Odstawiamy w chłodne miejsce aby dobrze stężało (1-3 godzin – zależnie od temperatury). Gdy deser jest gotowy, łamiemy go na kawałki, pakujemy i wręczamy bliskim 🙂 Łamaniec ten doskonale sprawdzi się również w wersji mniej prezentowej, jako dodatek do kawki czy ulubionego świątecznego likieru.

 

 

 

zBLOGowani.pl

Wydrukuj


Podobne wpisy

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

BURGERY wołowe z camembertem, szparagami i żurawiną

Iście letnie burgery! Doskonały obiad w sezonie szparagowym. Wygląda doskonale, a smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda! przepis na 4 burgery: 4 ulubione bułki (u mnie żytnie z dynią) odrobina masła do posmarowania bułek 500g mięsa antrykotu wołowego 4 łyżki oliwy z oliwek sól/ pieprz 1 […]

zdrowe CIASTO marchewkowe

zdrowe CIASTO marchewkowe

Ciasto marchewkowe bardzo lubię. Moja ulubiona wersja zawiera cukier, masło i białą mąkę i niestety smakuje doskonale 😀 W związku z pewnymi zawirowaniami zdrowotnymi, przygotowałam je w wersji zdrowej 🙂 i powiem Wam, że piekłam je już 4 razy i za każdym razem wychodzi idealnie! […]



18 thoughts on “świąteczny CZEKOLADOWO-PIERNIKOWO łamaniec z orzechami, popcornem i bakaliami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *