SERNIK piernikowy

SERNIK piernikowy

Aksamitny, ciężki, prawdziwie serowy i bardzo aromatyczny! Punkt obowiązkowy na świątecznym stole 🙂

przepis na sernik o średnicy 21cm (ok. 12 porcji)

SPÓD
150g pierników na choinkę (przepis tutaj)
100g prawdziwego masła
+ 200g nadziewanych pierniczków w czekoladzie

SERNIK
1kg sera trzykrotnie zmielonego
200g prawdziwego masła
100g cukru pudru
3 jajka
150ml ciepłego mleka
60g mąki ziemniaczanej (ok. 2łyżki)
100g kandyzowanej skórki z pomarańczy

POLEWA:
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 łyżeczki ulubionej przyprawy do piernika

 

PIERNICZKOWY SPÓD
Pierniczki na choinkę wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Masło roztapiamy, dodajemy do rozdrobnionych herbatników i dokładnie mieszamy – powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy odrobiną masła. Na spód formy przekładamy masę maślano-pierniczkową, równo rozkładając ją i dociskając dłonią. Na niej układamy nadziewane pierniczki w czekoladzie. Odstawiamy.

SERNIK
Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo po 1 jajku – stale ucierając. Do tak przygotowanej masy, dodajemy porcjami ser i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania dolewamy ciepłe mleko, gdy połączy się ono z masą serową dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną.  Gotowy sernik wylewamy na pierniczkowy spód i wyrównujemy łyżką Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy: pierwsze 15 minut w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół, kolejne 60 minut w temperaturze 150 stopni funkcja grzania góra/dół.
Po zakończonym pieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika na ok. 15 minut, po tym czasie wyjmujemy sernik i studzimy go. Gdy jest zimny, ostrym nożem odcinamy go od brzegów tortownicy i zdejmujemy obręcz.

POLEWA
Wszystkie składniki polewy wkładamy do rondelka i podgrzewamy stale mieszając. Gdy nasza polewa jest błyszcząca i jednolita, polewamy zimny sernik.

Wydrukuj

Podobne wpisy

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

czekoladowe mini torciki z whisky Jack Daniel`s Tennessee Fire

Karnawał dobiega końca. Podczas minionego weekendu testowaliśmy ze znajomymi Whishy Jack Daniel`s Tennessee Fire, której zostałam ambasadorem dzięki  Streetcom. Z okazji tego spotkania przygotowałam deser, którego głównym składnikiem była właśnie whisky. Torcik ten okazał się hitem wieczoru! dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem 🙂 […]

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

Odkąd odstawiłam nabiał, zaczęłam eksperymentować z deserami z kaszą jaglanej, gdyż do złudzenia jest ona w stanie zastąpić twaróg 🙂 Moje eksperymenty już trwają chwilę, przetestowało je dziesiątki osób i śmiało mogę podzielić się z Wami przepisem, który na pewno wyjdzie i będzie pyszny 🙂 […]



16 thoughts on “SERNIK piernikowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *