pełnoziarniste USZKA WIGILIJNE z leśnymi grzybami

pełnoziarniste USZKA WIGILIJNE z leśnymi grzybami

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas w Naszym domu 🙂 zapach choinki, kiszonego barszczu, pierników, sernika i mandarynek wypełnia cały dom! Zapraszam Was dziś na zdrowszą wersję tradycyjnych wigilijnych uszek 🙂 Są pyszne!

przepis na ok 40 małych uszek

farsz:
60g suszonych grzybów leśnych
1 duża cebula
1 łyżka klarowanego masła
sól/pieprz

ciasto:
250g mąki pszennej graham typ 1850 drobno mielonej
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli różowej himalajskiej
gorąca woda (ile zabierze)

farsz:
Suszone leśne grzyby zalewamy zimną woda i zostawiamy na noc. Następnego dnia, wylewamy wodę, dokładnie je płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy pod przykryciem ok 30 minut. Zlewamy na sitko i zostawiamy do przestygnięcia.  Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną cebulę i szklimy. Ugotowane grzyby kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do smażącej się cebuli. Dusimy razem około 15 minut. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.

ciasto:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej i jajko. Stopniowo! wlewamy gorącą wodę i mieszamy łyżką ~ nie możemy wlać od razu całej wody, ponieważ każda mąką ma inną wilgotność i nie zawsze będziemy potrzebować całości ~Tak przygotowane ciasto rozpoczynamy wyrabiać dłonią, ugniatając je szybko i energicznie. Gotowe, bardzo ciepłe i elastyczne ciasto zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na stolnicę na około 10-15 minut aby odpoczęło.

 

uszka:
Odrywamy kawałek ciasta (resztę ciasta zostawiamy zawinięte w folii, aby nam nie wyschło) i wałkujemy na stolnicy posypanej mąką na cienki placek. Ostrym nożem kroimy nasz placek na równe kwadraty. Nakładamy porcję farszu i lepimy uszka. Uszka gotujemy w osolonej wodzie z 1 łyżką oleju przez ok. 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

 

 

MROŻENIE USZEK dzięki temu możemy je wcześniej i nie mieć całych przygotowań na ostatnia chwilę 🙂

jeśli chcemy zamrozić uszka, to nie gotujemy ich jak na obiad. Uszka do zamrożenia sparzamy! czyli wrzucamy je do gotującej się wody i gdy zaczną wypływać na powierzchnię wyjmujemy je. Tak przygotowane rozkładamy na czystej ścierce. Układamy je tak, aby swobodnie wyschły i wystygły. Gdy nasze uszka z jednej strony są suche, odwracamy je na drugą stronę. Uszka zamrażamy rozłożone na płasko (u mnie szuflada do szybkiego zamrażania) i po pełnym zamrożeniu przekładamy je do woreczków – dzięki temu gdy potrzebujemy kilku uszek na obiad łatwo je wyjmiemy, nie uszkadzając innych.

Wydrukuj

Podobne wpisy

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

WIŚNIOWIEC z budyniowym kremem

wiśniowiec, to kolejne moje wspomnienie z dzieciństwa. Wyobraźcie sobie dziewczynkę, która biega od stolnicy do piekarnika i z powrotem, podjadając w między czasie potrzebne do ciasta wiśnie i stale pytając, długo jeszcze? 🙂 tak, to ja! Ciasto jest pracochłonne, faktycznie robi się je długo, gdyż […]

SERNIK piernikowy

SERNIK piernikowy

Aksamitny, ciężki, prawdziwie serowy i bardzo aromatyczny! Punkt obowiązkowy na świątecznym stole 🙂 przepis na sernik o średnicy 21cm (ok. 12 porcji) SPÓD 150g pierników na choinkę (przepis tutaj) 100g prawdziwego masła + 200g nadziewanych pierniczków w czekoladzie SERNIK 1kg sera trzykrotnie zmielonego 200g prawdziwego […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *