Hiszpańska Migdałowa tarta di Santiago i warsztaty SŁODKA KULINARNA PODRÓŻ DOOKOŁA ŚWIATA z Sylwią Ładyga 9/11/2017 relacja

Hiszpańska Migdałowa tarta di Santiago i warsztaty SŁODKA KULINARNA PODRÓŻ DOOKOŁA ŚWIATA z Sylwią Ładyga 9/11/2017 relacja

28/10/2017 w konkursie na FB wygrałam darmową podwójną wejściówkę  do Electrolux Taste Center w Warszawie na warsztaty Słodka Podróż dookoła świata Sylwii Ładyga – wiedziałam już wtedy, że będzie to wyjątkowy wieczór, ale nie spodziewałam się, że aż tak! W tej słodkiej podróży towarzyszyła mi Joasia z bloga Nie-leniwa Pani Domu – którą poznałam podczas weekendu na Mazurach, o którym pisałam tutaj :). Na warsztatach była obecnie również Ewelina z bloga Kubie Smakuje  oraz Eliza – właścicielka najwspanialszej kawiarni w Lublinie Akwarela 

Zaraz po przyjściu do Studia zostałyśmy bardzo słodko przywitane przepysznym musem z pieczonej białej czekolady, hiszpańskimi churros-ami i lampką sangrii 🙂

 

Podczas warsztatów przygotowywałyśmy takie słodkości jak: Hiszpańską Migdałową tartę di Santiago, Greckie faworki Kserotigana w syropie cukrowym, Indyjskie „pączki” w wodzie różanej z kardamonem i Włoską Tortę Mimosa z kremem patisierre

 

przygotowujemy kremem patisierre

 

wspaniała warsztatowa ekipa

 

Włoska Torta Mimosa z kremem patisierre

 

Indyjskie „pączki” w wodzie różanej z kardamonem

 

Greckie faworki Kserotigana w syropie cukrowym

 

kremem patisierre

 

Hiszpańska Migdałowa tarta di Santiago

 

Wszystkie przepisy na te cudowne słodkości z całego świata znajdziecie u Sylwii na blogu (klik) a ja zapraszam Was na moją wersję przepysznej hiszpańskiej migdałowej tarty DI SANTIAGO

 

bez białego cukru, bez czekolady

 

składniki na tartę o średnicy 23cm

3 jajka
150g obranych i zmielonych migdałów
50g ksylitolu
skórka z całej cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu

 

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150C. Jajka ubijamy z ksylitolem, skórką z cytryny i cynamonem na gęstą, puszystą i kremową masę. Dodajemy migdały i delikatnie mieszamy szpatułką. Wlewamy do tortownicy, pieczemy ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ). Studzimy. Moja przepyszna tarta jest podana z domowym musem malinowym i odrobiną oleju dyniowego.

 

 

Na warsztatach miałam przyjemność spotkać wspaniałych ludzi i ponownie zarazić się energią i ogromnym optymizmem od Sylwii! 🙂

 

 

dziękuję również z całego serca za docenienie mojego pomysłu konkursowego! Mam nadzieję że w niedalekiej przyszłości uda mi się wypróbować zaproponowane BETHMÄNNCHEN i SPIEKEROOGER SANDDORNTORTE 🙂

 

*** zdjęcia wykorzystane we wpisie należą do Sylwii – autorki bloga Ostra na Słodko  oraz do mnie ***
Wydrukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *