fit marchewkowo-jabłkowe MUFFINY z nutą piernika – owsiane i bez cukru

fit marchewkowo-jabłkowe MUFFINY z nutą piernika – owsiane i bez cukru

Doskonały pomysł na drugie śniadanie do szkoły i pracy! świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska podczas wyprawy rowerowej, spaceru czy podróży. Dla mnie idealne!

bez białej mąki! bez mleka! bez glutenu! bez cukru!

przepis na 12 sztuk:

4 średnie marchewki
1 jabłko
2 jajka
1 1/2 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
100g oleju kokosowego (płynnego)
50ml mleka kokosowego (z kartonu)
50g ksylitolu

Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na grubej tarce. Do jednej miski dodajemy: jajka, płynny olej kokosowy, mleko kokosowe i dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu łączymy z marchewką i jabłkiem. Do drugiej miski dodajemy: mąką, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, ksylitol i dokładnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i całość mieszamy łyżką tylko do połączenia składników – nie dłużej. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki wkładamy porcję ciasta (ok. 2 łyżki). Gotowe muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół i pieczemy ok 35-40 minut do suchego patyczka.

Wydrukuj

Podobne wpisy

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

migdałowo-orkiszowe muffiny z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni, dżemy zrobione 🙂 Truskawki w sezonie jem codziennie! dodaje je do sałatek, zjadam same, wypijam w koktajlach, przygotowuję desery 🙂 zwyczajne TruskawkoweLove 🙂 Zapraszam Was zatem na pyszne i zdrowe muffiny 🙂 bez cukru! bez białej mąki! bez mleka! bez masła!  […]

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

dwukolorowy jagielnik na zimno z truskawkami i galaretką

Odkąd odstawiłam nabiał, zaczęłam eksperymentować z deserami z kaszą jaglanej, gdyż do złudzenia jest ona w stanie zastąpić twaróg 🙂 Moje eksperymenty już trwają chwilę, przetestowało je dziesiątki osób i śmiało mogę podzielić się z Wami przepisem, który na pewno wyjdzie i będzie pyszny 🙂 […]



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *