pyszna PIZZA na żytnim spodzie

pyszna PIZZA na żytnim spodzie

pysze, idealnie cienkie, dobrze wypieczone ciasto, to podstawa każdej pizzy. Składniki to jej pysze dopełnienie 🙂 Dziś zapraszam Was na pizzę idealną!

przepis na 2 pizze ok. 30-32cm

ciasto:
350g mąki żytniej typ 720 + odrobina do posypania
ok. 160ml wody
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
20g drożdży

dodatki: wg uznania i upodobań 🙂
u mnie na 2 sztuki:
300ml passaty pomidorowej
200g suchego salami
1 małą puszka kukurydzy
2 garście świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
2 sery camembert z zielony pieprzem
2 świeże pomidory malinowe
15 listków bazylii

Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, funkcja grzania termoobieg – będziemy piec dwie pizze na raz.

CIASTO: u mnie wyrabiane robotem planetarnym, jeśli wyrabiamy ręcznie, ciasto musi ładnie odchodzić od dłoni, więc wyrabianie trwa ok. 10 minut. Do miski wsypujemy mąkę i sól, dolewamy wodę (ok. 3/4 – w razie potrzeby dolewamy resztę) i oliwę. Drożdże wkładamy do miseczki, dodajemy cukier i mieszamy je dokładnie aż do chwili ich upłynnienia (konsystencja gęstej śmietany), gotową masę wlewamy do miski z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.

PIZZA (wykonanie 1 sztuki): gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę/blat posypujemy delikatnie mąką, wykładamy pierwszą część ciasta i wałkujemy na cienkie koło. Gotowe ciasto układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wykładamy na nie połowę passaty pomidorowej i wciskamy do niej 2 ząbki czosnku – dokładnie rozprowadzamy po całym placku. Na sos pomidorowy wykładamy garść szpinaku, połowę puszki kukurydzy, 100g drobno pokrojonego salami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Pod koniec pieczenia, gdy brzegi ciasta zaczną się rumienić, dodajemy 1 ser camembert pokrojony w kostkę.

Po wyjęciu pizzy z piekarnika układamy na niej pokrojone w kosteczkę pomidory malinowe i listki bazylii.

Wydrukuj



17 thoughts on “pyszna PIZZA na żytnim spodzie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *